A Napszálltával mennénk az Oscarra

2018.09.11. 10:15 Módosítva: 2018-09-11 10:23:22

Nemes Jeles László filmjét, a Napszálltát nevezi Magyarország a következő Oscar-gálára a legjobb idegennyelvű film kategóriában, jelentette be a Filmalap kedden délelőtt.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint minden ország egy filmet nevezhet az idegennyelvű film kategóriában, a nevezett alkotások közül pedig január elején választják ki az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, a gála február 24-én lesz Los Angelesben.

A Napszállta (korábban: Sunset) 1913-ban játszódik Budapesten, Leiter Írisz (Jakab Juli) a városba érkezik, hogy felkeresse a családja által alapított kalapszalont, amit már átvett a Brill Oszkár (Vlad Ivanov) nevű férfi.

"A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan. Számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van és állandó meglepetéseket hoz" – mondta a filmjéről korábban Nemes Jeles.

A Napszálltát már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte, a világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, ahol még pénteken megkapta a nemzetközi kritikusi szövetség,  a FIPRESCI díját.

Nemes Jeles filmjét a magyar közönség először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, szombaton, majd szeptember 27-től országszerte látható lesz a hazai mozikban.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?