A Napszálltával mennénk az Oscarra

2018.09.11. 10:15 Módosítva: 2018.09.11. 10:23

Nemes Jeles László filmjét, a Napszálltát nevezi Magyarország a következő Oscar-gálára a legjobb idegennyelvű film kategóriában, jelentette be a Filmalap kedden délelőtt.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint minden ország egy filmet nevezhet az idegennyelvű film kategóriában, a nevezett alkotások közül pedig január elején választják ki az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, a gála február 24-én lesz Los Angelesben.

A Napszállta (korábban: Sunset) 1913-ban játszódik Budapesten, Leiter Írisz (Jakab Juli) a városba érkezik, hogy felkeresse a családja által alapított kalapszalont, amit már átvett a Brill Oszkár (Vlad Ivanov) nevű férfi.

"A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan. Számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van és állandó meglepetéseket hoz" – mondta a filmjéről korábban Nemes Jeles.

A Napszálltát már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte, a világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, ahol még pénteken megkapta a nemzetközi kritikusi szövetség,  a FIPRESCI díját.

Nemes Jeles filmjét a magyar közönség először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, szombaton, majd szeptember 27-től országszerte látható lesz a hazai mozikban.

Ne maradjon le semmiről!