Látványos film készül a nándorfehérvári hősökről

2018.09.13. 17:01

Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film előkészítését támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A Filmszakmai Döntőbizottsága 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg Az utolsó bástya című filmtervnek, közölte a filmalap.

Az utolsó bástya központi története a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotók szándéka szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt

- írják.

Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) producerek Hegedűs Bálint (Kincsem, Liza, a rókatündér) forgatókönyvíróval közösen mintegy két éve fejlesztik a filmtervet. A nemrég elkészült forgatókönyvvel az alkotók Szász Jánost (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) kérték fel rendezőnek és a filmtervvel pályáztak a filmalaphoz.

Szász János az Európai Filmakadémia tagja, 1999 óta Színház és Filmművészeti Egyetem docense. Sok kiemelkedő sikerű filmet jegyez, együtt dolgozott Steven Spielberggel. Első magyar rendezőként elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt A nagy füzet című filmjével, amit az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia tagjai 2013-ban a kilenc legjobb külföldi film (Oscar Shortlist) közé válogattak.

 A filmalap nemrég jelentette be, hogy forgatókönyvpályázatot ír ki történelmi filmekre. Erre válaszul

a kormány szócsövének számító Magyar Idők közölte (névtelen filmes forrásukra hivatkozva) hogy "Andy Vajna filmügyi kormánybiztos nagyon szeretné elkerülni azt, hogy az állam más módon oldja meg a helyzetet, ezért kezdte csipkedni magát az ügyben, mivel könnyen előfordulhat az, hogy az állam más csatornákon rendelje meg a magyar történelmi filmeket". Korábban ugyanis Magyar Idők azzal támadta a filmalapot, hogy nem készülnek történelmi filmek. (Ezt a filmalap a Saul fia, az 1945, a  Hajnali láz vagy az Anyám és más futóbolondok a családból című filmek említésével cáfolta.)  

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?