Megérdemelte a Macskafogó a ráncfelvarrást

2018.09.14. 19:54

Harminckét évvel a bemutatása után ismét mozikba kerül a Macskafogó, a rajzfilm, amiből idézgetni közel akkora része a magyar identitásnak, mint legalább egyszer az életben vörösbortól bűzölögve, részegen üvölteni a Mennyország Touristot valami elcseszett házibuliban, fröccsel leöblíteni a túlárazott sajtos-tejfölös lángost a Balaton-parton, vagy a késsel keresztet rajzolni a vekni aljára, mielőtt két pofára zabálnánk a pirospaprikával meghintett zsíroskenyeret.

Szóval a magyar embernek fontos a Macskafogó, összehoz minket, nem csak a házibulik telecigizett konyháiban, hanem balatoni, sőt, bármilyen nyaralásokon, szalonnasütés közben, igazából bármilyen élethelyzetben, de leginkább talán a kanapén tespedve a magyar háztartások tévékészülékei előtt.

Kicsit sem meglepő tehát, hogy a Macskafogó felújítása körüli mizéria egy emberként foglalkoztatta a magyar közvéleményt, volt olyan országgyűlési képviselő, aki még a Filmalapnak is nekiment Nick Grabowski és a többiek megmentése miatt. Mint ismert, az 1986-ban bemutatott Macskafogónak egyetlen, immár több mint 30 éves, negatívja van, ez azonban az elmúlt évtizedekben karcos, fakó és szemcsés lett. Emiatt fogtak össze a rajongók, hogy pénzt gyűjtsenek a restaurálásra. El is kezdték a munkát, a rekonstruálási folyamat képkockáról képkockára zajlott, kb. 195 ezer kockát kellett egyesével beszkennelni, megtisztítani, majd az eredeti képi világhoz hűen újraszínezni.

A Macskafogo.hu önkéntesei azonban összeakasztották macskabajszukat a Filmalappal, ami azt kifogásolta, hogy a rajongók a gyűjtés előtt nem konzultáltak velük, illetve azt a hamis látszatot keltették, hogy a Filmalap nem vesz részt a felújításban. Mikor a Filmalap szerződést bontott, a gyűjtést szervezők nevében Jancsó Dávid, Jancsó Miklós fia, csak annyit írt, nagyon örülnek, hogy az eddig rajongásból – szabadidőben, lelkesedésből – végzett munkát átveszik tőlük, hiszen nekik egy a fontos: minél több nemzedék nőhessen fel Grabowski és a többiek kalandjain. “Ennél jobb dolog, minthogy vállaljátok a rajzfilm felújításának befejezését, nem történhetett volna a Macskafogóval” – írta nyílt levelében.

A Macskafogó felújítása tehát végül éppen a kezdeményezők nélkül fejeződött be, ám ők ezt – a jelek szerint – cseppet sem bánták, ráadásul a céljukat így is sikerült elérni: a legnépszerűbb magyar animációs film szebb köntöst kapott, sőt, újra mozikba került. Pedig a későbbi közönségsiker és kultstátusz ellenére a kritikák kezdetben nem voltak elragadtatva a filmtől. 

A Macskafogó egyenesen hármas koprodukcióban készült, s ebből arra következtethetünk, hogy — stílusosan szólva — a rajzfilmesek meg egérszorítóba kerültek. Ám ahogy a játékfilmek esetében kényszerű-kelletlen megalkúvásokba kényszerültek legtöbbször a rendezők, úgy Ternovszy Bélának sem sikerült elkerülni a koprodukciós buktatót: ami a magyar filmművészetet jelenthetné a Macskafogóban — nos az teljesen hiányzik belőle. A mérce megint az amerikai film, ez esetben az amerikai rajzfilm, melyről sokszor azt hisszük, hogy internacionalista, merthogy a világon mindenütt nézik, s mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek a figurák, Frédi és Béni, Tomy és Jerry, Inci és Finci, s no persze Mickey Maus (sic!), minden egerek egere. Pedig- hát internacionalizmusról szó sincs, még kozmopolitizmusról sem, hanem kizárólagosságra törekvő kultúrimperializmusról. Ennek szolgálatába szegődni — mégoly pénztelenül is — mégoly balgaság, mint az egerek részéről azt hinni: egérevésről virágszedésre szoktathatók a macskák…

– írta például a kedvenc cikkem a filmről 1986. októberében. De a Filmvilág kritikusa sem volt odáig a Macskafogóért, a humorát ugyan szerette, de csak egy sablonos, heppienddel végződő gengszterfilmet látott benne.

A Macskafofó egyébként nem először került újra moziba, két évvel ezelőtt, a film bemutatójának harmincadik évfordulóján is levetítették a Toldi moziban, ott volt a rendező, Ternovszky Béla, Haumann Péter, Safranek szinkronhangja, és még több más alkotó, valamint az Index is. A Macskafogót most, két évvel később, azonban számos budapesti és vidéki mozi is a műsorára tűzi, nem csupán egy egyszeri vetítésről van szó. Ennek kell elsősorban örvendezni.

Milyen a Macsakfogó 2018-ban?

Bár nem minden műalkotás állja ki az idő próbáját, a Macskafogó jól öregedett. Éppen ezért nyúlunk vissza hozzá olyan szívesen, és nem csak idézgetünk belőle, hanem mondjuk megvesszük DVD-n, amit szökőévente legalább egyszer elő is veszünk. És bár ma – amikor gyakorlatilag nem telik el hónap anélkül, hogy ne mutatnának be valamilyen újabb animációs filmcsodát – látványban már cseppet sem lenyűgöző, a humora nem kopott, még mindig aktuális. A poénok 2018-ban is ülnek, még mindig baromi vicces, amikor a gonosz Teufel a borotvabalesetben megsebesült Safranek felesége felől érdeklődik, amikor Lusta Dick a joghurt mellé, jég helyett, szalonnát kér a repülőgépen, vagy amikor a baromi menő (sőt, továbbmegyek: Grabowskinál is menőbb) Edlington egy pillanatra megidézi a falábában heroint csempésző Julius Caesar alakját. És akkor még az aprócska gegekről (a nevekről és hasonlókról) nem is beszéltem, csak a legdirektebb poénokról.

Aztán ügyesen elrejtve ott van a Macskafogóban a kommunista párt kritikája (Safranek sokkal tehetségesebb, mint a felettese), miközben a multikultúrát (mármint a multik kultúráját, nem a multikultit) is tökéletesen ábrázolja, és emlékeztet még ma is: hogy aki tapos, azon bizony éppúgy taposnak. Kicsit borzongató belegondolni, hogy Neppék gyakorlatilag azt is megjósolták, mi lesz a rendszerváltás után. Aztán ott vannak a mai fejjel már sokkal egyértelműbb popkulturális utalások (Star Wars, James Bond, amerikai akciófilmek), amik egyértelműen a vasfüggöny túloldalára kacsingattak át – nem véletlen, hogy a film több külföldi országba is eljutott.

Bár korhatár nélkül megtekinthető, ma már nem készülnek ilyen rajzfilmek, mint a Macskafogó, de ha esetleg mégis, akkor azokat kifejezetten felnőtteknek szánják, és ennek megfelelően kapnak korhatár-besorolást is. Érdekes adalék például, hogy az alkotók annak idején terveztek vért a filmbe (Safranekét, ki másét), ám a kanadai producer nem engedte ezt. Ettől még ropognak a fegyverek, a szereplőket kilapítják, szétkarmolják, lövések, robbanások és karambolok hangjával van tele a film, ami mai szemmel szokatlanul erőszakosnak tűnik, és ezt nem nyámnyilaságból mondom, hanem mert egészen más időket élünk.

Aztán ott van a Macskafogó fülledt erotikája, mondjuk Pissy kivillanó farpofáival és csillagokkal leragasztott mellbimbóival. Igazából jóval több a szexuális utalás, mint ahogy a legtöbben a gyerekkorunkból emlékszünk rá. "Zöld szemed villog a sötétben, a farkad kunkorodik merészen" – énekli a lengén öltözött lánycicus az erotikától igencsak túlfűtött Miu-Mi újság? kezdetű betétdalban, amit gyerekként valószínűleg nem tudtam dekódolni, de ma már könnyen belepirulok ezekbe a sorokba.

Így a felújítás után hangzatos lenne azt írni, hogy még sosem nézett ki ilyen jól a Macskafogó, de ez nyilván nem lenne igaz, hiszen egyszer új volt az a kópia. A magyarok valószínűleg legkedvencebbb rajzfilmje nem új köntöst, inkább ráncfelvarrást kapott. Külön szimpatikus, hogy Ternovszky is részt vett a felújításban, aki a sajtóvetítés után elmondta: nem akarta, hogy az eredmény radikálisan eltérjen, színeiben harsányabb legyen az eredetinél, a csapattal együtt hűek akartak maradni az 1986-os változathoz. Mondjuk van olyan jelenet, amelyik a felújítás ellenére jóval fakóbb a többinél. De cserébe vigasztaljon mondjuk az, hogy egyúttal a film hangját is rendbe rakták. A Macskafogó igazán megérdemelte ezt a kis kozmetikai beavatkozást. Ma már tényleg nem születnek ilyen rajzfilmek.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?