Varsóban lesz az X - A rendszerből törölve világpremierje

x-a-rendszerbol-torolve-elozetes
2018.09.21. 10:37

Októberben két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, a Nemzeti Filmalap támogatásával készült X - A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly thrillerjének világpremiere az október 12. és 21. között zajló, A-kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol a versenyfilmek között szerepel. A film ezután a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon a World Cinema szekcióban mutatkozik be, immáron az amerikai közönség előtt. A Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Áron és Kulka János főszereplésével készült film film november 1-jén kerül a hazai mozikba.

Az előzetese meg olyan, amilyet magyar filmtől még soha nem láttunk:

A varsói fesztivál rangos esemény, ahol szeretik a magyar rendezők munkáit, hiszen 2012-ben Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című munkája itt nyert elsőfilmes versenydíjat, 2008-ban Gigor Attila A nyomozó című filmje nyerte a FIPRESCI-díjat, 2004-ben pedig Antal Nimród Kontrollja kapott Közönségdíjat. Ujj Mészáros Károly előző filmje, A Liza, a rókatündér 55 fesztiválon 36 díjat nyert, de egyik sem volt A-kategóriás.

A Lizát nagyon szerette az amerikai közönség, és a kontinensen sok fesztiválra meghívták, remélem, az X-re is jól reagálnak majd. Remélem, ezek a meghívások a magyar nézőket megerősítik abban, hogy olyan moziélményt fog nyújtani az X, amit az előzetes alapján elvárnak, és amilyet magyar filmtől talán még nem kaptak

- nyilatkozta a rendező.

Az X – A rendszerből törölve forgatókönyvét Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly írta, az operatőr Szecsanov Martin volt, producerei pedig Muhi András és Ferenczy Gábor. A sztori dióhéjban:

Éva (Balsai Móni) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában, és kamaszodó, saját problémáival küszködő lányával sem találja meg a hangot. A város választások előtt áll, az utcákon eluralkodik a káosz - a rendőrök nem érnek rá egy ilyen bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. Csakhogy felkerül a központba egy új tiszt, Péter (Schmied Zoltán), aki más, mint a többiek, felfedezi kolléganője különleges tehetségét, és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába: egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek.

A Nemzeti Filmalap támogatásával készült thrillert a Focusfox Stúdió gyártotta és az InterCom forgalmazza. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?