A magyarok is tudnak skandináv krimit csinálni

2018.09.28. 05:11

Leginkább a skandináv krimiket idézi Bagota Béla rendező Valan című új filmje. Vagyis az a kis részlet, ami egyelőre látható belőle. A Valan ugyanis csak jövőre kerül a mozikba, egyelőre ez a 30 másodperces részlet minden, ami látható belőle:

A film fő helyszíne Balánbánya, egy erdélyi bányaváros, de forgattak Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is. A történet szerint a romániai forradalom káoszában eltűnik egy 13 éves lány. Huszonkét évvel később a bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban, amikor megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak. Felmerül benne, hogy a húgát találták meg, ezért visszatér gyerekkora helyszínére. Ahogy az az ilyen filmekben lenni szokott, itt szembe kell néznie a múlt árnyaival. 

Ez Bagota Béla első filmje, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett, majd dolgozott többek között az Isteni műszak, a Swing, a Kút és legutóbb az új Reisz Gábor-filmben, a Rossz versekben. Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat. A Valant nemcsak rendezi, hanem a forgatókönyvet is ő írta, az operatőr pedig G aras Dániel volt.  

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?