86 ország filmjével verseng a Napszállta az Oscarért

2018.10.09. 10:08

Egy-egy alkotásával összesen 87 ország pályázott idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. Tavaly az ideinél valamivel több, rekordszámú, 92 jelentkező indult a mezőnyben, írja az MTI.

Ahogy korábban írtuk, Magyarország a legjobb idegennyelvű film kategóriában Nemes Jeles László filmjét, a Napszálltát nevezte a következő Oscar-gálára. 

Az idei jelentkezők között szerepel két olyan ország, amely még soha nem nevezett: Malawiból Shemu Joyah The Road to Sunrise, Nigerből pedig Rahmatou Keita The Wedding Ring című filmje kvalifikálta magát a versenybe.

A 91. alkalommal kiosztandó Oscar-díjért a japán Kore-eda Hizokaru Arany Pálma-díjas Shoplifters című filmje, Nagy-Britanniából a Bafta-díjas Rungano Nyoni Nem vagyok boszorkány című filmje, Olaszországból Matteo Garrone Dogman című filmje, Mexikóból Alfonso Cuarón Arany Oroszlán-díjas Roma című alkotása, Lengyelországból Pawel Pawlikowski munkája, a Hidegháború is versenybe szállt.

Sunset laszlo-nemes 3
Fotó: Laokoon Filmgroup

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint minden ország egy filmet nevezhet az idegennyelvű film kategóriában, a nevezett alkotások közül pedig január elején választják ki az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, a gála február 24-én lesz Los Angelesben.

A Napszálltáról írt kritikánkat erre találja, a rendezővel készült interjúnkat itt olvashatja.

Ne maradjon le semmiről!