Új előzetest kapott a Cannes-ban is díjazott Egy nap

2018.10.12. 13:16

November 8-án végre a magyar mozik is bemutatják Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét, aminek világpremierjére idén nyáron, a Cannes-i Filmfesztiválon került sor. A Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készül alkotás Szilágyi első játékfilmes rendezése egyébként, így még értékesebb a Cannes-ban elnyert  FIPRESCI-díj, amit a nemzetközi filmkritikusok osztanak ki.

 A filmről korában azt írtuk, hogy 

hiánypótló, érzékeny, okos film, ami teljes joggal szerepel a legjobbak között.

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, eddig rövidfilmeket és dokumentumfilmet csinált, mások filmjeiben dolgozott asszisztensként, többek között egykori osztályfőnöke, Enyedi Ildikó mellett az Oscar-jelölt Testről és lélekről-ben. Az Egy napot Mán-Várhegyi Réka íróval közösen írta.

Az Egy nap főhőse Anna (Szamosi Zsófia) a háromgyerekes, negyvenes nyelvtanárnő. Ahogy a film címe ígéri, az ő kicsivel több mint egy napját követhetjük nyomon, ami pont olyan, mint az összes többi az életében. Folyton rohan, reggelit készít, öltöztet, ruhákról alkudozik, viszi a gyerekeket bölcsibe, óvodába, iskolába, aztán megy be a melóba, bevásárol, és indul a délutáni verkli. A gyerekek különórákra, balettra, vívásra, csellóra szállítása, uzsonnakészítés, szívességkérés a nagyitól, cipők, kabátok, sapkák fel és le, aztán újra fel és le. Közben a kicsi mintha beteg lenne, lázcsillapítás, aggódás, el lehet képzelni.

De ez a nap egyben más is, mint a többi, és ez a film egyik lényege - hogy pontosan miről is van szó, a moziban kiderül, tessék elmenni, érdemes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?