Advertisement

Új előzetest kapott a Cannes-ban is díjazott Egy nap

2018.10.12. 13:16

November 8-án végre a magyar mozik is bemutatják Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét, aminek világpremierjére idén nyáron, a Cannes-i Filmfesztiválon került sor. A Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készül alkotás Szilágyi első játékfilmes rendezése egyébként, így még értékesebb a Cannes-ban elnyert  FIPRESCI-díj, amit a nemzetközi filmkritikusok osztanak ki.

 A filmről korában azt írtuk, hogy 

hiánypótló, érzékeny, okos film, ami teljes joggal szerepel a legjobbak között.

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, eddig rövidfilmeket és dokumentumfilmet csinált, mások filmjeiben dolgozott asszisztensként, többek között egykori osztályfőnöke, Enyedi Ildikó mellett az Oscar-jelölt Testről és lélekről-ben. Az Egy napot Mán-Várhegyi Réka íróval közösen írta.

Az Egy nap főhőse Anna (Szamosi Zsófia) a háromgyerekes, negyvenes nyelvtanárnő. Ahogy a film címe ígéri, az ő kicsivel több mint egy napját követhetjük nyomon, ami pont olyan, mint az összes többi az életében. Folyton rohan, reggelit készít, öltöztet, ruhákról alkudozik, viszi a gyerekeket bölcsibe, óvodába, iskolába, aztán megy be a melóba, bevásárol, és indul a délutáni verkli. A gyerekek különórákra, balettra, vívásra, csellóra szállítása, uzsonnakészítés, szívességkérés a nagyitól, cipők, kabátok, sapkák fel és le, aztán újra fel és le. Közben a kicsi mintha beteg lenne, lázcsillapítás, aggódás, el lehet képzelni.

De ez a nap egyben más is, mint a többi, és ez a film egyik lényege - hogy pontosan miről is van szó, a moziban kiderül, tessék elmenni, érdemes.