Orbán fejszobrára lehet lőni egy dokumentumfilmben

2018.10.31. 09:16

Képzeljük el, hogy milyen lehet külső szemlélőnek Magyarország illiberális demokráciája, és hogyan működhet ez mint videojáték. Az Illusion című, hatvanperces dokumentumfilm a cseh Kateřina Turečková rendezésében pont ezt mutatja be: mindennapi élet Magyarországon, de közben egyre jobban növekszik a dühméter, döntéseket kell hozni, hogy kiálljunk-e egy hosszú sorból, vagy segítsünk-e a beteg édesapánknak, és így tovább. A film előzetesének a végén pedig megvan a lehetőség, hogy fegyverrel tüzeljenek a résztvevők egy Orbán-fejszoborra.

Az Illusiont nemrég mutatták be Ji.Hlava nemzetközi dokumentumfilmes fesztiválon, az egyik legkomolyabb filmes magazinnak számító Variety pedig szerda reggel interjút közölt Turečkovával. A rendező elmondja, hogy 10 hónapig élt Magyarországon, és az első hónap alapján tudta, hogy nem tud itt maradni. Az egyik barátja a CEU-n tanult, és amikor az egyetemet elkezdték vegzálni, akkor rájöttek, hogy hiába vannak tüntetések, egyszerűen nem tudnak semmit tenni az ügyért. Úgyhogy Turečková úgy döntött, hogy a maga módján próbálja meg az országot feldolgozni egy dokumentumfilmben.

A rendező azt is mondja, hogy a videojátékos formával azt is sikerült elérnie, hogy a film főszereplői névtelenek maradnak, nem akart a rendszernek semmi kapaszkodót adni, hogy "kezdjen valamit velük". Turečková kórházakban is forgatott, titokban, GoPróval, állítása szerint "majdnem beszart ezek után", mert szerinte a kórházakat "a hadsereg védi, fegyverekkel."

Turečková a film utolsó jelenetéről is mesél, amiben többen Orbán viktor fejszobrára tüzelnek igazi fegyverekkel. A rendező sejtelmesen azt mondja, hogy egy bizonyos hatóság hallott róla és arra utasították, hogy vágja ki a jelenetet. A cseh mentora annyit mondott erről, hogy 

Tudom, hogy ez nehéz, de mi egy demokratikus rendszerben élkülnk. Ők pedig nem. Mi pedig ezt nem fogadhatjuk el.

A miniszterelnökre lövés egyébként a Zero című magyar filmben is felbukkant, bár ott a rendező Nemes Gyula a magyarországi premierre átsatírozta valamennyire Orbán fejét, hogy ne legyen annyira könnyen felismerhető a céllövöldézés közben.

Az Illusion egyébként nem kapott díjat a filmfesztiválon.

Ne maradjon le semmiről!