Film készül a leghíresebb magyar vadászról

2018.11.08. 14:25

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül az idén 120. éve született Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadászíró életéről, írja az MTI. A készítők szerint a gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja az Afrika múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére. Az alkotók munkáját segíti a 93 éves özvegy, Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit is.

Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben halt meg Budapesten. Vadász, utazó és író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon. Vadászott Európában, Afrikában, Indiában, és Alaszkában is.

Széchenyi Zsigmond. Forrás: Népszapadság 1998 január 22-i száma / Arcanum adatbázis
Széchenyi Zsigmond. Forrás: Népszapadság 1998 január 22-i száma / Arcanum adatbázis
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

A készülő film a gróf életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be. Erről írt könyve, a Denaturált Afrika nemcsak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett abban a megvilágításban, ahogyan az író a 25 évvel azelőtti állapotokat látta. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazás állami megbízásból egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum 1956-os forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált.

A film vezető producere Vida József (aki egyébként a filmet támogató a Takarékbank elnök-vezérigazgatója) elmondta, hogy az alkotók 2018 augusztusában végigjárták a Széchenyi gróf ikonikus szafariútvonala által érintett tájakat, hogy egy hiteles és izgalmas film születhessen, amely természetfilmbe ágyazva, eredeti dokumentumokkal mutatja be a gróf életét.

A film rendezője Lerner János, aki maga is Afrika-szakértő és természetvédő, az operatőr Tóth Zsolt Marcell, a dramaturg és forgatókönyvíró Bak Zsuzsa. A premier 2019 második felére várható. 

Világrekorder trófea előtt mesél Széchenyi Zsigmondné. Forrás: Népszapadság 1998 január 22-i száma / Arcanum adatbázis
Világrekorder trófea előtt mesél Széchenyi Zsigmondné. Forrás: Népszapadság 1998 január 22-i száma / Arcanum adatbázis
Fotó: Bánhalmi János / Arcanum Digitális Tudománytár

Ne maradjon le semmiről!