Botrányba fulladt a kínai Oscar-díj átadója

2018.11.21. 12:33

Botrány árnyékolta be a világ egyik legnagyobb filmpiacának legfontosabb díja, a kínai Oscar-díjnak is nevezett Arany Ló-díjak átadóját, miután az egyik díjazott alkotó politikai megjegyzést tett a színpadon - írja az IndieWire.

Remélem, egy nap elismerik majd az országunkat, és tényleg önálló entitásként kezelik majd. Ez az én legnagyobb vágyam tajvaniként"

- mondta az Arany Ló-díjátadó gála színpadán a legjobb dokumentumfilm díját elnyerő, tajvani születésű Fu Yue, a Fiatalkorunk Tajvanban rendezője.

Kína és Tajvan között évtizedes a függetlenség kapcsán kialakult konfliktus. Bár Tajvant 1949 óta saját kormány irányítja, Peking még mindig gyarmatként tekint az országra, és mindent megtesz függetlensége korlátozása érdekében, legutóbb például arra szólították fel a légitársaságokat, hogy ne használják az "ország" szót, ha Tajvanról beszélnek.

Fu Yue szavai nagy vihart kavartak. A gála tévés és online közvetítése Kínában fekete képernyőre váltott, így cenzúrázva a beszédet, a kínai színésznő, Gong Li pedig nem volt hajlandó felmenni a színpadra, hogy bejelentse a legfontosabb díjazott nevét. Elmaradt az ünnepi vacsora is a gála után, de még a hírességek partijai közül is többet lemondtak.

A botrány a gála után sem csendesült el. Egy korábbi Arany Ló-díjas színész, Tu Men egy nyilvános megszólalásában "a kínai Tajvannak" nevezte az országot, mire a Tajvani elnök is megszólalt a közösségi médiában, bírálva a kínai hagyományban Tajvan becsmérlésére régóta használt szófordulatot, és kijelentve, milyen büszke Fu Yue díjazására.

Az ABC News tudósítása szerint a sztoriról szóló tudósítást a China Daily-n 8 milliárd alkalommal nyitottak meg, és 12 millió hozzászólás érkezett rá.

Ne maradjon le semmiről!