Meghalt Bernardo Bertolucci filmrendező

2018.11.26. 09:47 Módosítva: 2018.11.26. 09:50

77 éves korában meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező, forgatókönyvíró, az Utolsó tangó Párizsban, A megalkuvó és Az utolsó császár rendezője. Az olasz La Repubblica információi szerint Bertolucci Rómában halt meg, hosszú betegeskedés után.

Az olasz rendező több mint egy évtizede kerekesszékbe kényszerült egy sikertelen műtét után. Menedzsmentje a Guardiannek megerősítette: a művész halálát rák okozta.

Bertolucci karrierje egészen a 60-as évek elején kezdődött, a rendező ebben az időszakban lett az olasz új hullám egyik kiemelkedő alakja. Neki ráadásul sikerült Hollywoodba is betörnie, aminek a kilenc Oscar-díjas Az utolsó császár a legjobb példája. Az alkotás a legjobb rendezés mellett a legjobb film díját is elnyerte

Bertolucci 1940-ben született Parmában, édesapja tanár és költő volt. Első filmjét nagyon fiatalon, 1962-ben készítette el, ez volt A kaszás. Íróként közreműködött a legendás western, a Volt egyszer egy Vadnyugat elkészítésében is, első nagy sikerét pedig az 1964-ben bemutatott Forradalom előtt című filmjével aratta.

A 70-es évekre Európa egyik legfelkapottabb rendezője lett, de igazán az 1972-ben bemutatott Az utolsó tangó Párizsban című filmjével futott be. Ez a film az utóbbi években újra előkerült, mikor Bertolucci egy interjúban beismerte, hogy film talán legismertebb, szexuális erőszakot ábrázoló jelenetét a női főszereplő, Maria Schneider beleegyezése nélkül vették fel.

Nemcsak annyi történt, hogy filmsztárok háborodtak fel nyilvánosan, elítélve Bertoluccit és tettestársát, a férfi főszerepet játszó Marlon Brandót, hanem újra felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az ügy abszolút beleillik az évtized óta férfiak uralta filmipart ábrázoló képbe, és sokkal többet mond az egész eset egyetlen filmforgatási kulisszatitoknál. Vittorio Storaro, a film operatőre szerint a forgatáson nem történt nemi erőszak a forgatáson és Maria Schneider tisztában volt azzal, hogy milyen jelenetet fognak aznap felvenni.

1987-ben Az utolsó császárral aratta a legnagyobb nemzetközi sikerét, összesen kilenc Oscar-díjat kapott a film, amiből  Bertolucci összesen kettőt vihetett haza, egyiket a legjobb forgatókönyvért, másikat pedig a legjobb rendezésért. 

Feleségével Clare Peploe-val 1978-ban házasodtak össze, gyerekük nem született.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport