Costa-Gavras kapja az Európai Filmakadémia tiszteletbeli díját

GettyImages-1052762382
2018.11.27. 16:27

Az Európai Filmakadémia tiszteletbeli díját a görög Costa-Gavras, többek között az Eltűntnek nyilvánítva és a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmek rendezője kapja, írja az MTI az EFA keddi közleménye nyomán.

A díjjal az EFA olyan rendezőket és politikus hangvételű alkotókat ismer el, akiket a szakma mellett a filmszeretők is tisztelnek. Costa-Gavras ötödikként kapja meg a díjat Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine és Andrzej Wajda után.

Costa-Gavras Görögországban született, de 22 évesen Franciaországba emigrált, itt készítette el első filmjét, a Sébastien Japrisot regényéből adaptált Tökéletes bűntényt 1965-ben. A négy évvel később bemutatott Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája két díjat nyert a Cannes-ban, valamint két Oscarral jutalmazták.

Ő jegyzi még az Arany Pálmával és a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Eltűntnek nyilvánítva, az Arany Medve-díjas Music Box, a Hanna K., az Elárulva, az Ostromállapot, az Őrült város és Az éden nyugatra van című filmeket. Legutóbbi, Bennfentes játék című alkotásának San Sebastianban volt a premierje 2012-ben.

Costa-Gavras december 15-én, szombaton, a spanyolországi Sevillában kapja meg az elismerést az Európai Filmdíjak gáláján, ahol például Ralph Fiennes az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű elismerést veheti át.

(Borítókép:  Julien de Rosa/Getty Images for Kering)

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek