A kedvenc című kosztümös fekete komédia bejelentkezett az Oscarra

2018.12.03. 10:25

A The Favourite-ről szólt a brit függetlenfilmesek díjkiosztója hétvégén, hiszen az Anna királynőről szóló történelmi film tíz díjat is hazavitt a British Independent Film Awards-ról, köztük a legjobb filmnek, a legjobb női főszereplőnek (Olivia Colman), a legjobb női mellékszereplőnek (Rachel Weisz), a legjobb forgatókönyvnek (Deborah Davis, Tony McNamara) és legjobb rendezőnek (Yorgos Lanthimos) járót is. 

A (nagyon) fekete komédiába hajló dráma 13 nevezésből vitt el tíz díjat, amire eddig még egy film sem volt képes a díj fennállása alatt. Mármint a tíz díjra, nem a 13 nevezésből tízre, még mielőtt. Colman negyedjére nyert BIFA-t, és a is rekord, hogy ha őt jelölik, akkor nyer is, négyből négynél tart most. A legjobb férfi főszereplő Joe Cole lett A kíméletlen című börtönfilmért, a legjobb férfi mellékszereplő Alessandro Nivola lett a A rabbi meg a lánya című filmért (amiben Rachel Weisz is szerepelt), a legjobb külföldi filmnek pedig Alfonso Cuarón Romáját választották.

A BIFA ugyan közel nem olyan presztízsű díj, mint a Golden Globe vagy az Oscar, mindenesetre ha egy film nagyon sokat nyer egy-egy ilyen gálán, az általában elég szokott lenni a jelölők figyelmének felkeltésére, ráadásul A kedvenc (hazai bemutató februárban lesz) sajtója egyöntetűen jó. A történet a 18. század elején játszódik, a megromlott egészségű Anna királynő udvarában, ahol két kegyenc (Rachel Weisz és Emma Stone) torzsalkodásán keresztül mutatja be az udvari intrikát és annak hatását egy teljes országra. 

A teljes díjlista itt olvasható.