A többszörös fesztiválnyertes Sellők és Rinocéroszok januártól látható a mozikban

2018.12.03. 11:43
 

Traub Viktória 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal tanult az ESAD animációs szakán Portugáliában, majd 2008-ban a MOME animáció szakán végzett. Eső című rövidfilmje 2009-ben elnyerte a Pozsonyi Early Melons Fesztivál fődíját, valamint a Szentpétervári Filmfesztivál The Best Figurative Decision Open díját. Vastojás című munkája 2015-ben a San Diegoi Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon a Legjobb Animációs Rövidfilm díját kapta, a 4. Delhi Shorts Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a zsűri neki ítélte a Legjobb Animáció díjat.

Január 10-étől végre a magyar nézők is láthatják Traub Viktória több fesztiválon is díjnyertes, Sellők és Rinocéroszok című, 15 perces animációs rövidfilmjét. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült alkotás a Tranzit című német-francia dráma kísérőfilmjeként a Vertigo Média forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Első perctől kezdve az volt a célom, hogy a filmet a fesztiválszereplések után a magyar nézők mozivásznon is láthassák. Nincs jól bevett gyakorlat arra, hogy hogyan kerül egy rövidfilm mozikba ezért azt az elképzelésemet kellett megvalósítani, hogy tematikájában találjunk egy filmet, amely mellett a Sellők kísérőfilmként jól érvényesül

- mondta el a film társíró-producere, Dus Polett.

Traub Viktória 15 perces animációs rövidfilmje az elmúlt időszakban többek között olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, vagy a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál. A Sellők és Rinocéroszok elvitte az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, az amerikai California Women’s Film Festival, a IV. Verashort Festival Legjobb Animációs Díját is, legutóbb pedig november végén, Wiesbadenben nyerte el a legjobb filmnek járó díjat.  

A Sellők és Rinocéroszok-ban a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a családjáról, és tárul fel titkokkal teli múltja. A forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A Tranzit a német sztárrendező Christian Petzold új filmje, amely Anna Seghers azonos című, 1944-ben írt regényéből készült és az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt.