Meghalt Kósa Ferenc filmrendező

2018.12.12. 16:39

2018. december 12-én elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja – közölte a szervezet. Kósa Ferenc november 21-én töltötte be 81. életévét.

Kósa Ferenc
Kósa Ferenc
Fotó: Zih Zsolt / MTI

Kósa Ferenc 1937. november 21-én született Nyíregyházán. Volt a Magyar Filmgyártó Vállalat rendezője, majd alapítója volt az Objektív Stúdiónak, amelynek 1988-tól Szabó Istvánnal együtt a művészeti vezetőjeként dolgozott.

Tízezer nap című diplomafilmje, amelyben forradalomnak nevezte az 56-os forradalmat, Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezésért járó nagydíjat. A film kapcsán kezdett együtt dolgozni Csoóri Sándorral és Sára Sándorral; együtt készítették el az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság című filmeket. 

Kósa írt forgatókönyvet és a fotózott is. 1990-ben országgyűlési képviselővé választották az MSZP színeiben. Aktív szerepet játszott az 1996-os médiatörvény, később pedig a filmtörvény megalkotásában, és elnöke volt a Magyar Történelmi Film Közalapítványnak.

Filmrendezői tevékenységét Magyar Örökség Díjjal és Hazám-díjjal is elismerték, 2008-ban pedig a filmszakma megválasztotta a Magyar Mozgókép Mesterének. A Magyar Művészeti Akadémiának 2012-től volt rendes tagja – írja róla az MMA.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport