Csináltuk a köcsögöket és a szuper magyar filmeket

Kultrovat podcast az idei magyar filmekről

kultrovat podcast

2018-ban megszakadt a magyar film hihetetlen, Oscar-díjakkal és a legrangosabb fesztiválok elismeréseinek tucatjaival szegélyezett diadalmenete. De vajon miért van ez, és aggasztó-e, hogy így van? A Kultrovat Podcast idei utolsó adásában az idei magyar filmekről beszélgettünk, a Valami Amerika 3. borzalmaitól (benne az idei legrosszabb poénokkal a börtönökről, agyag köcsögökről és szappanokról) a minden filmalapos támogatás nélkül készült csodálatos tinifilmen át egészen az év vége legjobban várt bemutatóiig.

Melyik filmet imádtuk annak ellenére, hogy alig nézte meg valaki, és melyiken szenvedtünk a legjobban? A magyar film lesz-e az a fura izé az Oscar-jelöltek között, amelyiknek senki sem tudja megjegyezni a címét, és örülünk-e, ha ez így lesz? Sikerült-e a VAN valami és furcsa megmagyarázhatatlan rendezőjének újra az a bravúr, ami az első filmjét kultikussá tette? Erről megoszlanak a vélemények, de abban sem értünk egyet, vajon tényleg olyan rosszul sikerült-e a Taxidermiával mindenkit lenyűgöző Pálfi György új filmje, ahogyan azt kritikánkban írtuk

A Kultrovat Podcastben az Index három filmkritikusa, Matalin Dóra, Klág Dávid és Kovács Bálint beszélgetett arról is, miért volt olyan kevés néző kíváncsi a magyar filmekre, miért baj, hogy idén nem igazán készültek igazi nagy közönségfilmek (az év elején a Valami Amerika 3. után egész az év végéig és a BÚÉK-ig kellett várni a második idei magyar blockbusterre), és vajon pont azért nem nézte-e meg elég ember a legjobb magyar filmet, mert az annyira pontosan leírja a nézők életét?

A podcast meghallgatása után elolvashatja akár az összes idei magyar filmről született kritikáinkat is, ezeket itt gyűjtöttük össze.

Miért jó ez?

Podcastot hallgatni nagyon jó. Hosszú utazásokon, amikor már az összes zenénket rongyosra hallgattuk, és kiolvastuk a könyvet, és egyébként is ráz a busz/vonat, és összefolynak a betűk. És míg olvasni csak nehézkesen, podcastot hallgatni vezetés közben is lehet, sokkal jobb élmény mint bármelyik kereskedelmi rádió reklámszüneteit nyomogatni. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, mert így szellemileg nem vész kárba az az idő sem, amit a testedzésre fordítunk. Podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll az idő, mintha sosem lett volna. Sőt, ha nem olyan a munkája, mint nekünk, hogy szavakat kell egymás mögé rakni, hanem mondjuk pixeleket vagy dobozokat, akkor még munka közben is csak úgy szalad vele az idő.

Ne maradjon le semmiről!