Egyre kevesebb a női rendező

2019.01.04. 13:09

Egy friss kutatás szerint még mindig elképesztően kevés női rendező van Hollywoodban, írja a Wrap. A San Diegó-i Állami Egyetem a tavalyi év 250 legsikeresebb filmjét vizsgálta, és kiderítette, hogy azoknak mindössze 8 százalékát rendezte nő. Ez a szám különösen úgy érdekes, hogy 2017-ben ugyanez az arány még 11 százalékos volt, szóval a látszat és az igyekezet ellenére úgy tűnik, rosszabb lett a helyzet Hollywoodban.

Valamivel pozitívabb képet fest, hogy ha nem 250, hanem 500 filmet vizsgálnak. Ez alapján 15 százalék a nők aránya, de ez is három százalékkal alacsonyabb 2017-hez képest. A kutatást végző szakértő szerint ez az állapot csak akkor változhat érdemben, hogy nem csak a kisebb stúdiók nyitnak a nők felé, hanem a nagyok, a filmes ügynökségek, a szakszervezetek és a szövetségek is.

A kutatás vizsgálta a nők helyzetét olyan filmes szakmákban is, mint az írás, az operatőrködés, a vágás és a produceri munka, és ugyan 1998 óta folyamatos javulás érzékelhető mindegyik esetben, az elmúlt 20 évben soha nem emelkedett a nők aránya 3 százalékkal jobban, és mindössze a producerek körében van 25 százaléknál több nő.