Közel félmillió kattintást hoztak a régi magyar filmek

2019.01.07. 12:45

Óriási sikert aratott a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum karácsonyi meglepetése, a 100 Filmajándék: a december 21-január 4 között elérhetővé tett 100 filmet a Filmarchívum videomegosztó csatornáján 420 000 alkalommal indították el.

A digitálisan felújított, vagy teljes körűen restaurált magyar filmklasszikusok közül elsősorban a játékfilmek arattak sikert. A nézettségi listát közel 10 ezres lejátszással a Sose halunk meg és A Pogány Madonna vezeti, de dobogós helyet szerzett a János vitéz is. Az élmezőnyben végzett a Cha-cha-cha, a Falfúró, Az én XX. századom, valamint az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar film, a Radványi Géza rendezésében készült A beszélő köntös, amely 15 éve a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális restaurálásra.

Nagy érdeklődés kísérte a felújított animációkat, Kovásznai György, Rofusz Ferenc egyedi filmjeit, vagy a kuriózumnak számító, 50-es, 60-as években készült Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámokat. A dokumentumfilmek közük a retro hangulatú Budapest film válogatás volt népszerű.

Az akció világszerte figyelmet keltett, a határainkon túl legtöbbször az Egyesült Államokban, Romániában, Nagy-Britanniában és Németországban kattintottak a klasszikus magyar filmekre, amelyek egy része angol felirattal is nézhető volt.