Hamarosan mozikban az 1849-es magyar gerillák

Poster 1.388.1
2019.01.25. 11:37

Pénteken lesz a világpremierje a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon, majd márciusban kerül a magyar mozikba Kárpáti György Mór (Gólyatábor, Erdő, Provincia) első nagyjátékfilmje, a Guerilla, amely a héten végre előzetest is kapott.

A történet 1849-ben, a világosi fegyverletétel után játszódik, amikor sokan még nem tudják, hogy  a szabadságharc elbukott, Görgei Artúr feltétel nélkül letette a fegyvert. A sztori két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszögön keresztül mutatja be az erdőben harcoló fiatal gerillák életét.

A hivatalos szinopszis így foglalja össze a történetet:

Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket.

A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta.

Az előzetest itt lehet megnézni:

Duszka Péter Gábor – aki Kovács István Ostrom című rövidfilmjét is vágta – ezt mesélte az előzetesről:

A trailer készítése során a mesélő – nevezzük vágónak –, arra törekszik, hogy a film tulajdonságait, motívumait úgy rendezze az előzetes műfajába öntve, hogy az a néző számára tájékoztató és inspiráló legyen. A Guerilla esetében: a természeti képek atmoszféráját, a karaktereket, a korhűséget és a történetet szerettem volna ábrázolni, egy olyan zenei vázra felépítve, ami szintén a film sajátja. A vágási koncepció: a titkok, arcok, tájak kölcsönhatását és a történelem megidézését-hangulatát célozta meg.

Kárpáti György Mór (akivel a 2014-es cannes-i filmfesztiválon interjúztunk) Máthé Tibor és Enyedi Ildikó osztályában végzett az SZFE filmrendező szakán. Az Erdő című vizsgafilmjét a Berlinalén, a Provincia című diplomafilmjét pedig Cannes-ban mutatták be. Enyedi Ildikó mentorként segítette a Guerilla létrejöttét.

A film március 7-én kerül a magyar mozikba.

Ne maradjon le semmiről!