Meghalt Dušan Makavejev

2019.01.25. 17:17

A Blic értesülései szerint 87 éves korában meghalt Dušan Makavejev szerb rendező, a Sweet Movie, a Montenegro, és A gorilla délben fürdik című filmek rendezője.

Makavejev 1932. október 13-án született Belgrádban. Nemzetközi hírnevet az 1971-es W. R. - Az organizmus misztériuma című filmjével szerzett, de a legismertebb a Sweet Movie című botrányfilmje volt, amiben egyszerre figurázta ki a szocializmust és a nyugati, felvilágosult gondolkodást. A filmet a Cannes-i filmfesztiválon mutatták be 1974-ben.

A Sweet Movie-t a magyar, elég részletes Wikipedia-oldala szerint először a rendszerváltás után 1990-ben mutatták be itthon, amikor retrospektív vetítést szerveztek Makavejev filmjeiből. Akkor a rendező is Budapestre látogatott.

Az oldal szerint "külföldön a Sweet Movie nem tartozik a tévécsatornák repertoárdarabjai közé, hazánkban az állami televízió és a Filmmúzeum tévécsatorna is többször sugározta."  A Sweet Movie-t már Párizsban forgatta. Készített filmet amerikai (A Coca Cola kölyök) és svéd (Montenegro) színészekkel is.

A Blic szerint Makavejev utoljára 2016-ban mutatkozott nyilvánosan a rossz egészségügyi állapota miatt.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport