A Fekete Párduc bejelentkezett az Oscarra

2019.01.28. 09:51

A Golden Globe-díjak kiosztása után nagyjából és elméletileg megvolt, hogy kik kapnak majd Oscar-díjat az Amerikai Filmakadémia rendes évi rongyrázásán, erre jött a SAG, a színészek céhe, és dobott egy kicsike sziklát az állóvízbe azzal, hogy az év legjobb szereposztásának járó díjukat (SAG Awards) a Fekete Párducnak adták.

Pedig a mezőny nem semmi volt, az idei Oscar-jelöltek közül a Marvel szuperhősfilmjének meg kellett vernie a Csillag születiket, a Bohém rapszódiát és a Csuklyások: BlacKkKlansmant is (meg a Crazy Rich Asians-t is, de azt nem jelölte az Akadémia). Ez persze nem garancia az Oscarra, sőt, a Golden Globe inkább az (annak alapján vagy a Bohém rapszódia, vagy a Zöld könyv fog nyerni), viszont a SAG díjait a szakma adja át, azaz a színészek, akik pontosan meg tudják ítélni egy-egy kolléga vagy szereplőgárda értékét. A Fekete Párduc nyerte egyébként a legjobb kaszkadőrstábnak járó díjat is, ezt már korábban bejelentették a többi, technikai jellegű díjjal egyetemben.

A legjobb férfi és női főszereplő díja egybevágott a Golden Globe-bal, azaz Glenn Close (A feleség) és Rami Malek (Bohém rapszódia) játékát díjazták a társak is, innentől ha valaki ellenük tesz az Oscaron, az vagy nagyon bátor, vagy túl sok pénze van hülyeségekre. Meglepő volt viszont, hogy két kritikuskedvenc, a Kedvenc és a Roma egy árva díjat nem kapott, miközben az Oscaron 10-10 szoborért indulnak, és a Romáról Hollywoodban azt emlegetik, hogy az első olyan film lehet, ami megkapja a legjobb idegennyelvű filmnek és a legjobb filmnek is járó szobrot.

A SAG (teljesen érthetően és megérdemelten) díjazta Emily Blunt játékát a Hang nélkül című horrorban (legjobb női mellékszereplő), amivel az Emma Stone-Rachel Weisz duót utasította maga mögé, pedig egyelőre őket tartották az Oscar nagy esélyesének (én titokban azért nagyon drukkolok Regina Kingnek ugyanebben a kategóriában). Mahershala Ali a férfi mellékszereplői díjat vitte el a Zöld könyvért, és még csak nem is érdemtelenül, de az Oscar-esélyeit nagyban befolyásolja a filmet övező botrány (rasszistának és hazugnak titulálják az Ali alakította karakter örökösei), amire az Akadémiának nem nagyon van szüksége pont abban az évben, amiben még házigazdát sem sikerült találniuk a gála levezetésére.

A tévés díjak egy kivétellel az abszolút papírformát hozták, az az egy Jason Bateman legjobb férfiszínészi díja volt az Ozark című Netflix sorozatért, amit picit joggal neveznek a szegény ember Breaking Bad-jének. A legjobb női főszereplő Sandra Oh (Killing Eve - Bérgyilkosok viadala) lett. Ezt a két díjat a drámák kapták, a minisorozatoknál Darren Criss (The Assassination of Gianni Versace) és Patricia Arquette (Escape at Dannemora) nyert. A legjobb drámasorozat a Rólunk szól lett, a vígjátékok között pedig tarolt az Amazon The Marvelous Mrs Maisel című egészen zseniális sorozata: elvitte a legjobb vígjáték-szereposztásnak járó díjat, a legjobb női alakításét (Rachel Brosnahan) és a legjobb férfiszínészét is (Tony Shaloub). A nyolc tévés díjból négyet vittek el a streamingszolgáltatók, egyet a network tévék, hármat a kábeltévék, azaz a steraming előretörését elég nehéz lenne tagadni.

A díjazottak:

Film

  • Legjobb női főszereplő – Glenn Close, A feleség
  • Legjobb férfi főszereplő – Rami Malek, Bohém rapszódia
  • Legjobb női mellékszereplő – Emily Blunt, Hang nélkül
  • Legjobb férfi mellékszereplő – Mahershala Ali, Zöld könyv
  • Legjobb szereposztás – Fekete Párduc
  • Legjobb kaszkadőrgárda– Fekete Párduc

Televízió

  • Legjobb színésznő (minisorozat vagy tévéfilm) – Patricia Arquette, Escape at Dannemora
  • Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm)– Darren Criss, The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
  • Legjobb színésznő (dráma)– Sandra Oh, Killing Eve
  • Legjobb színésznő (vígjáték)– Rachel Brosnahan, The Marveous Mrs Maisel
  • Legjobb színésznő (vígjáték)– Tony Shalhoub, The Marvelous Mrs Maisel
  • Legjobb szereposztás (dráma) – This is Us
  • Legjobb szereposztás (vígjáték) – The Marvelous Mrs Maisel
  • Legjobb kaszakadőrgárda – Glow

Ne maradjon le semmiről!