Megérkezett az ostoba akciófilmek Keresztapája

2019.02.01. 15:33

Ahogy múlik az idő, azon kapom magam, hogy egyre több előzetes úgy néz ki, mintha valami paródia lenne, mintha egy nemlétező filmet reklámozna, amivel egy amerikai vígjátékban viccelődnek, mint mondjuk ahogy Ben Stiller csinálta a Trópusi vihar elején.

És ez az érzés sosem volt erősebb, mint amikor először láttam a Hobbs & Shaw, azaz teljes címével Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw első előzetesét, amit minden kommentár nélkül meg is mutatnék.

És akkor a kommentár része: nyolc rész alatt a Halálos iram-sorozat egyszerű kezdeteiből egy akciófilmes-megaszaurusz lett, ami magába olvasztott híres embereket (Dwayne Johnson), híres színészeket (Helen Mirren, Charlize Theron), és egy szappanopera történetvezetésével hömpölygött (ember legyen a talpán, aki fejből tudja, hogy pontosan mikor mi történt Michelle Rodriguez karakterével), miközben Paul Walker főszereplő halálos balesete az egészre egy szomorú árnyékot is vetett.

A Halálos iramban-sorozat nem a modern kor legjobb akciófilm-sorozata (az a Mission: Impossible), de az biztos, hogy egyszerre a legbutább és legszórakoztatóbb, ahol semminek nem szab gátat a szentimentalizmus, a jóérzés és a finanszírozók pénztárcája. Ez volt az a sorozat, aminek az egyik részében két felhőkarcoló között ugratnak át Abu-Dzabiban.

És mivel a Halálos iramban világa és szereplőgárdája egyre duzzadt, kialakultak kis zsebuniverzumok is benne, külön szerelmi szálak, vagy rivalizálások, és igazából ennek a kettőnek az egyvelege lett Jason Statham gonoszának (ő Shaw), és Dwayne Johnson rendőrének (ő pedig Hobbs) viszonya. Ők ketten nagyon menők, ha egy jelenetben szerepelnek, csak éppen legtöbbször kinyírnák a másikat. Valahogy addig csűrték-csavarták ezt a világot és viszonyt, hogy Statham figurája gonoszból jó lett, Dwayne Johnsoné a kevésbé gonoszból, de a főszereplőket hátráltatóból szintén egyértelmű jó, most pedig összeeresztették őket egy filmben, amiben össze kell dolgozniuk mert van egy még nagyobb, még keményebb, még menőbb gonosz.

Ez a gonosz most Idris Elba, aki valami szuperember, vagy csak szuperpáncél van rajta, én nem is tudom igazából, meg úgy érzem, teljesen mindegy, mert az egyik jelenetnél Dwayne Johnson leugrik egy felhőkarcolóról, hogy lepofozzon valakit.

A filmet a Deadpool 2. és Atomszőke rendezője, David Leitch rendezte. A három főszereplőn kívül feltűnik benne Cliff Curtis, Roman Reigns, Vanessa Kirby, Eiza Gonzalez, és Eddie Marsan is. Augusztus 2-án mutatják be az Egyesült Államokban.

Ne maradjon le semmiről!