Az elhagyott gyerekek mind sérültek

2019.02.05. 10:34

A budapesti Urániában is vetíteni fogják Mészáros Márta 1975-ös, berlini Arany Medve-díjas Örökbefogadás című filmjének felújított változatát, jelentette be kedd délelőtt a Filmalap. Mészáros volt a fesztivál történetének első női rendezője, aki fődíjat kapott.

A hivatalos történetleírás szerint az Örökbefogadás főszereplője, Kata (Berek Kati) vidéki, özvegy munkásasszony, aki a negyvenes éveinek az elején jár. Mindenáron tartozni szeretne valakihez, és mivel más választása nincs, nős szeretőjétől, Jóskától (Szabó László) szeretne gyereket. Bár Kata minden felelősséget vállal, a férfi nem akar bonyodalmat. Egy nap bekopog hozzá a közeli nevelőintézetből megszökött fiatalkorú Anna (Vígh Gyöngyvér), szobát keres, ahol a fiújával találkozhatna. Kata összebarátkozik az öntörvényű lánnyal, és segít neki megszerezni az engedélyt ahhoz, hogy összeházasodhasson a barátjával.

A Filmalap szerint a filmmel a magyar szakma és a kritika elutasító volt, az esztétikai kifogások mellett azzal is megvádolták, hogy „hamis képet ad a munkásosztályról.”

A film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával készült 2018-ban, a Magyar Filmlaborban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével.

Az Örökbefogadást február 12-én és 13-án fogják bemutatni újra a berlini filmfesztiválon. Magyarországon egy alkalommal, február 19-én fogják vetíteni az Urániába, erről több információ itt.

Ne maradjon le semmiről!