A pedofilvádak miatt nem kaphat brit filmdíjat Bryan Singer

2019.02.07. 11:08

Felfüggesztette a BAFTA, vagyis a brit filmakadémia Bryan Singer rendező idei jelölését. A pedofíliával vádolt Singert a legjobb rendező kategóriában ugyan eleve nem is jelölték, de filmjét, a Bohém rapszódiát a legjobb filmnek igen. A BAFTA szabályai szerint ilyenkor nemcsak a producerek, hanem a rendező is jelölést kap. Ezt vették most vissza Singertől, akinek neve már el is tűnt a jelöltek közül.

A BAFTA közleményében azt írja, hogy értékeikkel teljesen ellentétes Singer állítólagos viselkedése, emiatt felfüggesztik a jelölését. Ugyanakkor tudomásul veszik, hogy Singer tagadja a vádakat. A jelölés felfüggesztését viszont fenntartják, amíg bizonytalan az ügy további kimenetele. Mivel Singer ügyében évekig is eltarthat, mire döntésre jut bármilyen hatóság, az idei BAFTA díjátadón biztosan nem lesz ott.

A rendezőt fél éven belül másodjára vádolták meg pedofíliával januárban. A mostani vádak szerint négy kiskorú fiút is zaklathatott a kilencvenes évek végén. Egyikük, Victor Valdovinos a nevét is felvállalta, és elmondása szerint 13 éves volt, mikor Singer molesztálta őt Az eminens című film forgatásán.

Singert tavaly egy Cesar Sanchez-Guzman nevű férfi vádolta meg azzal, hogy 2003-ban, akikor még csak 17 éves volt, egy jachton rendezett partin megerőszakolta. Nem ez volt az első ilyen vád Singer ellen, 2014-ben Michael Egan őt és több más producert is azzal vádolt, hogy szexuális szolgáltatásokért cserébe a karrierje egyengetését ígérték neki. Singert pedig ezen kívül még nemi erőszakkal is megvádolta. Egan később bocsánatot kért a vádakért, és kijelentette, hogy hazudott. Szintén 2014-ben egy angol férfi is megvádolta Singert hasonlókkal, de ő is visszakozott. 

A Bohém rapszódia összesen hét BAFTA-jelölést kapott, Oscarra pedig öt kategóriában jelölték. Singert nem jelölték a legjobb rendezésért, ami furcsa is lett volna, mert sorozatos eltűnései miatt kirúgták a filmből, amit végül Dexter Fletcher, az Eddie, a sas rendezője fejezett be. A legjobb film díjáért viszont versenyben van a film.

Ne maradjon le semmiről!