A kedvenc és a Roma tarolt a brit filmdíjon

K  AP20190211066
2019.02.11. 08:58

Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című kosztümös filmje tarolt a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, írja az MTI. A legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó két legfontosabb díjat azonban az Alfonso Cuarón rendezte Roma vitte el. A kedvenc tizenkét díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott. Többek között a legjobb smink, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb női főszereplő (Olivia Colman) és a legjobb női mellékszereplő (Rachel Weisz) díját.

A hét díjra jelölt Roma kapta a legjobb nem angol nyelvű filmnek, illetve a legjobb operatőri munkának járó díjat is. A legjobb férfi főszereplő díját Rami Malek vehette át, aki Freddie Mercuryt alakította a Bohém rapszódiában.

A rendezők mezőnyében Alfonso Cuarónnak A kedvencet készítő Lanthimos, valamint Bradley Cooper (Csillag születik), Pawel Pawlikowski (Hidegháború) és Spike Lee (Csuklyások: BlacKkKlansman) voltak a vetélytársai. A Bohém rapszódia rendezője, Bryan Singer jelölését ugyanakkor a brit filmakadémia a múlt héten felfüggesztette, miután négy férfi nemrégiben azzal a váddal állt elő, hogy gyermekkorukban Singer szexuálisan zaklatta őket. Ez a sokadik ilyen vád a rendező ellen.

Olivia Colman versenytársa a legjobb színésznők mezőnyében Lady Gaga (Csillag születik), Viola Davis (Nyughatatlan özvegyek), Melissa McCarthy (Megbocsátasz valaha?) és Glenn Close volt. Close nemrég a Golden Globe-on drámai színésznő kategóriában nyert, akkor Colmant a vígjáték/musical kategóriában díjazták.

A Freddy Mercuryt alakító Rami Malek a legjobb férfi főszereplő BAFTA-díját Christian Bale (Alelnök), Viggo Mortensen (Zöld könyv), Bradley Cooper (Csillag születik) és Steve Coogan (Stan & Ollie) elől vitte el. 

(Borítókép: Rachel Weisz magyar származású brit színésznő a legjobb női mellékszereplőnek járó elismeréssel a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Albert Hallban 2019. február 10-én. Fotó: Joel C Ryan / MTI)

Ne maradjon le semmiről!