Szabó-, Jancsó- és Fábri-filmeket vetítenek Berlinben

2019.02.11. 10:44

A patinás berlini művészmozi, a Babylon februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a közép-európai szerzői film nagy korszakának. „A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából” című sorozat 50 híres hatvanas években készült filmet kínál, írja a Filmalap közleménye. A visszatekintésbe kilenc magyar filmet is beválogattak, Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség. 

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij filmjei mellett négy Fábri Zoltán film, az Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, Két félidő a pokolban és a Húsz óra, két Szabó István film, az Apa és Az álmodozások kora, valamint két Jancsó Miklós film, a Szegénylegények és a Fényes szelek lesz műsoron.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban. A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla legendás Sátántangó-ja a Berlinale Fórum programjában lesz látható a napokban. 

Ne maradjon le semmiről!