Az emberiség lassan eltúrja az egész Földet

2019.02.13. 05:20

Nikolaus Geyrhalter dokumentumfilmje, az Earth elég erős statisztikákkal kezdődik: a Föld különböző természeti folyamatai, szelek, folyók, ilyesmik naponta 50 millió tonnánál is több földet mozgatnak meg. Az emberiség viszont ennek majdnem a két és félszeresét, ezzel pedig mi lettünk a bolygó legnagyobb természetformáló ereje. Az osztrák rendező megtalálta a módját, hogyan lehetne megmutatni ezt az elképesztő, tényleg felfoghatatlan léptékű jelenséget: úgy, hogy elment megnézni elképesztő, felfoghatatlan léptékű földmunkákat a világ különböző pontjain, például Kaliforniában, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon.

Geyrhalter hozzáállása egyszerű: először műholdfelvéleken megmutatja az adott helyszínt felülről, amitől még a legvisszafogottabb tér is olyan lesz, mint egy videojáték pályája. Aztán belerak egy kamerát a legnagyobb gép vezetőfülkéjébe, ahol láthatjuk, mivel és hogyan irányítják ezeket a hatalmas gépeket, és mennyire bizarr, hogy egy-egy kar pöckölésével komplett dombokat lehet arrébb tenni. Aztán pedig interjúkat készít munkásokkal, művezetőkkel, szakértőkkel a munkaterületen, mindenféle csicsázás nélkül, szemből, mögöttük a hatalmas szétbombázott térrel. És ez megragadja az ember figyelmét, főleg akkor, amikor az egyik kaliforniai melós elmondja, hogy nem semmi érzés, amikor egy nő megkérdezi egy bárban, hogy mivel foglalkozik, ő pedig őszintén mondhatja, hogy hegyeket mozgatok.

Kaliforniában egy kisváros környékét gyalulják le, hogy lakóházakat, raktárakat, plázákat, boltokat építsenek. Az egyik melós elmondja, hogy a legjobb arra gondolni, hogy amit éppen ledózerolnak, az nem is természet, hanem csak terep. Valahogy mindenki úgy van vele, hogy persze, szörnyű dolog fákat kirángatni, hegyeket arrébb tolni, dombokat a földbe döngölni, de hát meló, és ha ők nem csinálják meg, valaki más fogja. A Brenner-hágó vasúti alagútját fúrók már érzik azt, hogy olyan helyeken járnak, aminek a kőzetét millió évek óta nem láthatta, taposhatta, érezhette senki. A gigantikus fúrójuk úgy működik, mint az óriásférgek a Dűnében, csak éppen naponta pár métert jutnak előre, kozmikus fűszer helyett pedig hatalmas mennyiségű követ ürítenek hátul, ami szürke kupacként gyűlik egy völgy alján. Aztán ott van a carrarai márványbánya, ahol az egyik bányász izgatottan meséli, hogy hát igen, sokszor el akart menni máshova melózni, de az adrenalin, ami az életveszélyes munkával jár, mindig visszahúzza.A film közepén 20 perc csak Magyarországgal foglalkozik, egész pontosan a Mátrai Erőmű felszíni lignitbányájával és az ott dolgozó munkásokkal. Megszólal egy bányász a gép tetején, és elmondja, hogy ő személy szerint nem törődhet azzal, ha a masina talál egy több millió éves fát, hiszen abból lesz a szén, az energia. És ha megállnak, akkor nem lesz energia. Megszólal a gép vezetője, aki megrendülve mondja, hogy igen, tisztában van azzal, hogy mi történik a természettel: amikor nemrég egy gleccsernél járt, akkor megdöbbent azon, hogy a saját életében mennyit csökkent. És Geyrhalter elmegy a miskolci földtani múzeumba is, ahol egy tárlatvezető elmeséli a bükkábrányi bányában talált - és kivételesen megmentett - mocsári ciprusok történetét, és kifejti, hogy szerinte nem éppen a legjobb irányba halad a világ mostanában. (Nem én vagyok bunkó: az Earthben nincsenek kiírva a megszólalók nevei, ezért a néző soha nem tudja, ki a megszólaló.) A Gyöngyös melletti táj pedig brutális, szürke, kietlen, amiben csak az a hatalmas földtúró gépezet áll magasan.

Az Earth aztán még bemutat más helyszíneket is, de a gyöngyösi rész után határozottan leül. Igaz, a végére a koncepciója is megváltozik, az utolsó két epizódjában megnézhetünk egy sóbányából varázsolt nukleáris hulladék-tárolót, illetve egy kanadai olajfeldolgozót, de ezek már nem a földtúrásról, hanem az emberiség meggondolatlan viselkedéséről szólnak. Amikor láttunk egy 70-es évekbeli ismeretterjesztő filmet arról, hogyan hordják ezerszámra az atomhulladékot a sóbánya mélyére, akkor sokan felszisszentek a moziban.Geyrhalter filmje nem tökéletes – a végére megborul a szerkezete és a hangulata is –, de nagyon érdekes látni egy olyan hatalmas magyarországi bányaterületet, aminek a létezéséről a magyarok többsége sem tud, aki pedig igen, az normálisnak veszi, de kívülről máris egy hatalmas kuriózum. Sem a melósok, sem a munka nincs megítélve semmilyen módon, a rendező csak bemutatja és megkérdezi őket mindenféle szubjektivitás nélkül. Érdekes így látni magunkat kívülről.

Az Earth premierje a berlini filmfesztiválon volt, magyar premierről egyelőre nem tudni.