Will Smith lehetett volna Neo a Mátrixban

2019.02.15. 12:13

Rengeteg mi lett volna ha... kezdetű történet kering Hollywoodban, például milyen lett volna a Csillagok háborúja, ha Kurt Russell kapja meg Han Solo szerepét? Milyen Indy lett volna Tom Selleck? Vajon az ártatlan arcú Molly Ringwald is olyan jól hozta volna a prostit a Pretty Womanben, mint Julia Roberts? Ebbe a sorba tartozik, hogy

a Will Smith lett volna Neo a Mátrixban

A szotiról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a Fresh Prince of Bel Air című sorozattal befutó Smith a Mátrix helyett karrierje legnagyobb buktáját, a Vadiúj vadnyugatot forgatta le (Wild Wild West).

WIll-Smith-in-the-Matrix

Smith most egy videóban mesél a kívülállóként simán az "és ezt így most hogy" kategóriába sorolt elkúrásról, és menten azzal nyit, hogy nem igazán büszke a döntésére, de mindenki jobban járt, hogy így alakult. 1998-at írtuk, Smith volt a kor Dwayne Johnsonba oltott Chris Prattje. Túl volt a Bad Boys - Függetlenség napja - Men in Black körön, azt vállalt el, amit akart, kis túlzással annyiért, amennyit megálmodott, szóval semmi akadálya nem volt, hogy a 68 millió dollárból forgó Mátrixban bőrkabátban rohangáljon lassított felvételben. "Mindegy, merre dobtam a labdát, kosár lett belőle" - mondja Smith erről a korszakról.

A probléma az volt, hogy a Wachowski tesók az akkori legkeresettebb blockbuster-sztárnak akartak eladni egy filozófiai kérdésekkel alaposan átszőtt, elsőre nem könnyen befogadható sci-fit, amit nem feltétlenül a popcornfilmek rajongóinak szántak.

Mintha Lars von Trier a Táncos a sötétben faszis remake-jére Dwayne Johnsont kérné fel.

"Wachowskiék akkor a Fülledtségen kívül még nem forgattak semmit. Előadták a Mátrixot. Mint később kiderült, zseni mindkettő, de ez nekem a megbeszélésen nagyon nem jött le." A videón Smith el is játssza, ahogy magyarázták neki a bullet-time-ot, amikor felugrik a levegőbe, és a 360 fokban lerakott kameráknak köszönhetően körbe lehet járni, miközben ő mozdulatlanul lebeg a levegőben. (Ennek alapján egyébként kész csoda, hogy Reeves igent mondott.)

Smith meghallgatta a dolgot, de nem esett tőle hasra, inkább elment Kenneth Branagh-val forgatni egy nagyon rossz filmet - Keanu Reeves meg beírta magát a filmtörténetbe. Smith szerint azért jó így az egész, ahogy van, mert Reeves és a Morpheust alakító Laurence Fishburne is elképesztően jó a Mátrixban.

Ráadásul ha elvállalom, Laurence nem lehetett volna Morpheus, hiszen mindketten feketék vagyunk. Az ő szerepére Val Kilmert nézték ki, így ha én azt akkor elvállalom, a földbe állítottam volna be a filmet. Szóval szívesen, emberek!