Mégsem pisiszünetben adják át az Oscar-díjak egy részét

2019.02.16. 18:57

A világ legjobb filmrendezői is tiltakoztak az ellen a terv ellen, hogy a rövidebb tévéközvetítés érdekében négy Oscar-díjat a tévés reklámblokk alatt adjanak át, így végül az Akadémia visszakozott - jelentette be a Deadline.

Február 12-én jelentette be az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia, hogy változásokat vezet be a díjátadó gálán, hogy három órásra szorítsa a közvetítés műsoridejét. Ezért idén mindenkinek csupán 90 másodperce lesz a neve elhangzásától kezdve arra, hogy átvegye és megköszönje az elismerést, és bizonyos díjakat reklámszünetben adnak át - mondták akkor.

Eredetileg azt lehetett hinni, ez azt jelenti, hogy a legjobb operatőr, a legjobb vágó, a legjobb élő szereplős rövidfilm és a legjobb haj és smink díját nem is láthatta volna a közönség, ami Magyarországról nézve azért is furcsa, mert ha már korábban is így lett volna, lemaradtunk volna arról, ahogy Deák Kristóf átveszi az Oscar-díját a Mindenki című rövidfilmjéért. Ráadásul az Akadémia elnöke, John Bailey is operatőr.

Később az Akadémia pontosított, és azt mondták, a díjátadások azért láthatóak lesznek, bár valóban a reklámszünetek alatt adják át őket, de aztán felvételről, megvágva leadja majd a tévé is. Ennek ellenére is kikeltek a döntés ellen a világ Oscar-díjas filmkészítői, mondván, ezek a kategóriák - főképp az operatőr és a vágó - nem valami mellékes izék, hanem a filmkészítés alapjait jelentik. Alfonso Cuarón, akinek Roma című filmjét idén 10 Oscarra is jelölték - köztük a legjobb vágáséra is - azt mondta: "mesterművek születettek hang, szín, történet, színészek és zene nélkül. Azonban még egyetlen film sem jött létre operatőri munka és vágás nélkül".

És végül kevesebb mint egy hét leforgása alatt az Akadémia végül visszakozott. "Az Akadémia meghallgatta tagjainak visszajelzését az Oscar-ceremóniáról és a négy érintett kategóriáról. Minden Oscar-díj átadását vágás nélkül, hagyományos formában fogják közvetíteni" - jelentették ki egy közleményben.

A Deadline azt írja: ha az Akadémia rövidíteni szeretné a közvetítést, kezdhetne azzal az idővel valamit, amelyben a sztárok felállnak a helyükről, és meghatottan, ismerőseiknek és a kamerának integetve a színpadra vonulnak. Egy korábbi számítás szerint ugyanis csak ezzel a teljesen tartalmatlan dologgal 26 perc telt el egy egész ceremóniából.

Ne maradjon le semmiről!