Emma Thompson nem dolgozik zaklatókkal

2019.02.26. 23:16

Emma Thompson azért adott vissza egy melót, mert az animációs filmet, amiben az egyik szereplő hangját kölcsönözte volna, egy olyan cég gyártja, ahol tárt karokkal fogadták John Lasseter producert. Thompsonnak azért döntött így, mert a férfit kihajították az előző munkahelyéről, a Pixartól, mivel zaklatta a beosztottjait. Szexuálisan, mármint.

Thompson levélben közölre a Skydance Animation vezetésével, hogy a szerepet akkor ő így inkább nem vállalná, mert nem akar olyan cégnél dolgozni, ahová csak úgy felvesznek egy Lasseter bűnlajstromával bíró dolgozót. A film a Luck, azaz Mázi lett volna, és természetesen a szerencséről szól.

Miért akarna egy nő is egy olyan férfinak dolgozni, aki évtizedeken át fogdosta a kolléganőit, és most már csak azért nem tapogatja őket, mert a szerződésébe beleírták, hogy nem teheti? 

- áll többek között a levélben, amit a Los Angeles Times hozott nyilvánosságra. Thompson ezek után felsorolja a Lasseter ellen korábban felhozott vádakat, és megkérdőjelezi, hogy Lasseter mostani (normális) viselkedése tényleg őszinte változás jele-e. Melissa Silverstein, a Nők és Hollywood alapítvány vezetője szerint Thompson lépése a #MeToo mozgalom egyik legfontosabb mérföldköve.

Lasseter januárban került a Skydance-hez. Felvétele után nem sokkal a cég vezérigazgatója, David Ellison egy belső memót küldött minden alkalmazottjának, amiben arról számolt be, hogy független vizsgálatot folytatott le a vádakat illetően, és biztos abban, hogy Lasseter "hibái" nem ismétlődnek meg. Thompson később sajnálatát fejezte ki, hogy kiszállt a projektből, mert a rendezőjét, Alessandro Carlonit kivételes tehetségnek tartja.

Thompson a #MeToo mozgalom elindulása óta nyíltan beszélt az őt ért megaláztatásokról és zaklatásokról. 2017-ben a BBC-n "ragadozónak" titulálta Harvey Weinsteint, és sietett hozzátenni, hogy az egész zaklatási botrányt kirobbantó vádak csak a jéghegy csúcsát jelentik.