Harmincmillió nézőt érdekelt a műsorvezető nélküli Oscar-gála

2019.02.26. 18:10 Módosítva: 2019.02.26. 20:19

Lady Gaga és a Queen fellépései, rövidített műsoridő, felesleges duma sehol – nagyjából ennyi kellett ahhoz, hogy 29,6 millió amerikai (ebből kb. 8 millió a 18-49-es, kereskedelmi korosztályból) üljön le gálázni vasárnap este. Rá is fért a Filmakadémiára, tavaly olyan kevesen nézték a műsort, hogy már a vészharangokat kongatták Hollywoodban. 

A tavalyi, rekord alacsony nézettség persze nem a semmiből jött, előtte már stabilan csökkent az érdeklődés, egészen a tavalyi 26,3 millióig, aminél az idei számok ugyan jobbak, de csak amolyan vakok közt... szinten, hiszen ez az Oscar történetének második legalacsonyabb nézettsége. És most tessék megkapaszkodni a statisztikai zsebkönyvben, a 2017-es Oscar-gála óta ennél magasabb nézőszámot kizárólag sportközvetítések tudtak abszolválni az amerikai tévében.

A gálával kapcsolatban azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a 2016-ban elindult, „túl fehér az Oscar” szlogent lassan el lehet felejteni, hiszen a négy színészi díjból hármat nem fehér színész kapott (Regina King, Mahershala Ali és Rami Malek), ami azért elég nagy előrelépés a 2015-ös és 2016-os évhez képest, amikor mind a négy színészi kategóriában csak fehér művészeket jelöltek.

Az idei Oscar-díjak közül a Fekete párduc látványtervezője (Hannah Beachler) és jelmeztervezője (Ruth Carter) is kapott egyet-egyet, ami azért is nagy szó, mert előttük fekete nő csak egyszer nyert nem színészi kategóriában. A legjobb animációs filmért díjazott Peter Ramsey is fekete, ahogy ugye Spike Lee is, akit a Csuklyások forgatókönyvéért díjaztak. Alfonso Cuarón mexikói rendező két díjat kapott (legjobb rendező és legjobb operatőr). Az elmúlt hat évben egyébként ötször volt mexikói rendező a legjobb ebben a kategóriában (2013 – Alfonso Cuarón, 2014 –  Alejandro G. Iñárritu, 2015 – Alejandro G. Iñárritu, 2017 – Guillermo del Toro és 2018 – Alfonso Cuarón).

Még egy szám: rekordszámú, 15 nő kapott Oscar-díjat idén (az előző rekord 12 volt, 2014-ből és 2016-ból).