A Birdman rendezője találhatja meg az új Saul fiát

2019.02.27. 14:32

Az ötszörös Oscar-díjas Alejandro González Iñárritu, a Birdman, a Bábel, vagy A visszatérő mexikói rendezője lesz a 72. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramja zsűrijének elnöke, írja a szervezők bejelentésére hivatkozva az MTI.

"Ez az első alkalom, hogy mexikói művész vezeti a cannes-i fesztivál zsűrijét" - hívta fel a figyelmet a közleményben Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux művészeti igazgató.

"Cannes-ban minden filmnek helye van, és a Babel rendezőjén keresztül a teljes mexikói filmművészetet ünnepelni fogja a fesztivál" - tették hozzá.

Az 55 éves Alejandro González Inárritu a Cannes-ban 2006-ban a legjobb rendezés díját elnyerő Babel című alkotás egyik főszereplőjét, Cate Blanchett ausztrál színésznőt követi a zsűrielnöki székben. A szervezők azt is megemlítették a sajtóközleményben, hogy Iñárritu csak ritkán tesz eleget ilyen felkérésnek.

"A cannes-i fesztivál a pályám kezdete óta fontos nekem. Megtisztelve érzem magam, és boldog vagyok, hogy idén visszatérhetek, és nagyon büszke arra, hogy a zsűri elnöke lehetek. A filmművészet a bolygónk ereiben folyik, és annak pedig ez a fesztivál a szíve" - idézte a rendezőt a fesztivál közleménye.

A mexikói rendező 2000-ben első filmjével, a Korcs szerelmekkel a cannes-i fesztiválon tört be a világ filmes élvonalába. További öt filmje közül kettő, a Bábel és a Biutiful kapott meghívást a cannes-i hivatalos versenyprogramba, az első megkapta a legjobb rendezés díját.

Iñárritu legutóbb Cannes-ban egy Carne y Arena nevű, virtuális valóságot használó installációval szerepelt, amiért aztán egy különleges Oscar-díjat is kapott 2017-ben.

A zsűri további tagjait később fogja majd bejelenteni a fesztivál. A Saul fia pedig úgy jön a képbe, hogy a magyar film premierje a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon volt, ahol megkapta a zsűri nagydíját, és ezzel indult el Nemes László filmjének diadalmenete, ami egészen a legjobb külföldi filmet érő Oscarig kitartott.