Tényleg tömeggyilkos Sátán volt Bush alelnöke?

Kultrovat Podcast az Alelnök című filmről és Dick Cheney-ről

kultrovat podcast

Nyolc Oscar-díjra jelölték, végül csak egy technikai díjat kapott az Alelnök című film, amelyről azt írtuk: ez mostanában az egyik legfélelmetesebb film, mert tökéletesen megmutatja, milyen magas pozícióba juttathat el valakit a gátlástalan hataloméhség, és mennyi kárt okozhat az, aki a főszereplőhöz, George W. Bush alelnökéhez, Dick Cheney-hez hasonló karriert fut be.

Christian Bale úgy vette át a főszereplő megformálásáért járó Golden Globe-díjat, hogy azt mondta: „A szerephez nyújtott inspirációért köszönetet mondok a Sátánnak.” És a filmet elnézve érthető is ez az első hallásra túlzásnak tűnő mondat. Adam McKay író-rendező elég erős állításokat fogalmaz meg Cheney-ről, azzal kezdve, hogy kvázi választási csalással nyertek Bushsal, hogy szándékosan és tudatosan manipulálta a CIA jelentéseit, egész odáig, hogy ő maga felelős az Iszlám Állam terrorszervezet létrejöttéért és elszabadulásáért.

A Kultrovat Podcast legújabb adásában az Index külpolitika-rovatának két munkatársával, Iván Andrással és Tóth Gergellyel vettük végig, mi igaz a film állításai közül, és mi nem. Ki volt Richard Cheney, az Egyesült Államok 46. alelnöke, és miért érezte megengedhetőnek, sőt szükségesnek a foglyok kínzását vagy országok lerohanását? Hogy fogadta ezeket a tényleg nagyon súlyos húzásait az akkori amerikai közélet? Mi az, amit az alkotók inkább kihagytak a filmből? És ha leszbikus Cheney egyik lánya, neki vajon republikánusként milyen a viszonya a melegházassághoz? A podcast műsorvezetője a kultrovatos Kovács Bálint volt.

Miért jó ez?

Podcastot hallgatni nagyon jó. Hosszú utazásokon, amikor már az összes zenénket rongyosra hallgattuk, és kiolvastuk a könyvet, és egyébként is ráz a busz/vonat, és összefolynak a betűk. És míg olvasni csak nehézkesen, podcastot hallgatni vezetés közben is lehet, sokkal jobb élmény mint bármelyik kereskedelmi rádió reklámszüneteit nyomogatni. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, mert így szellemileg nem vész kárba az az idő sem, amit a testedzésre fordítunk. Podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll az idő, mintha sosem lett volna. Sőt, ha nem olyan a munkája, mint nekünk, hogy szavakat kell egymás mögé rakni, hanem mondjuk pixeleket vagy dobozokat, akkor még munka közben is csak úgy szalad vele az idő.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek