Magyar filmeket díjaztak Zágrábban és Portóban

2019.03.03. 16:23

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje két díjat nyert a ZagrebDox fesztiválon, Pálfi György Az Úr hangja című alkotása pedig a legjobb speciális effektek díját hozta el a portói Fantasporto filmfesztiválról, közölte vasárnap a Filmalap.

A zágrábi dokumentumfilm-fesztivál ifjúsági zsűrije a Könnyű leckék "egyszerűségét és mozifilmszerűségét" kiemelve különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya első önálló rendezését, amely a 17 éves, Szomáliából Magyarországra menekült Kafia Said Mahdi történetét meséli el.

Zurbó Dorottya filmje egyúttal a fesztivál emberi jogi díját, a Movies That Matter különdíjat is elvitte.

easy lessons 6-810x456

"A Könnyű leckék nemcsak azt tudja megmutatni, milyen különleges, csodálatra méltó ember Kafia, aki úgy töri az útját ebben az ismeretlen dzsungelben, hogy közben nem számolja a karcolásokat és horzsolásokat, amiket szerez, de a nézőnek is több gondolkodni valót ad, mint a legtöbb játékfilm, ami erről a témáról eddig készült" – írtuk a filmről korábban.

Közben szombat este Pálfi György filmje, Az Úr hangja a legjobb speciális effektekért járó díjat nyerte meg a portói Fantasporto filmfesztiválon. A Hukkle és a Taxidermia rendezőjének legújabb és legdrágább munkája Stanislaw Lem azonos című regénye alapján készült, a film világpremierjét Tokióban tartották.

"Ez a film nem a nagy tömegeket célozza, egy szűkebb rétegnek, a valódi sci-fit és a filmnyelvi kísérletezést jól fogadó nézőknek készült. Ennek a rétegnek az igényeit gondoltuk végig, amikor a filmet készítettük" – nyilatkozta a filmről Pálfi György az Indexnek adott interjújában.

Ne maradjon le semmiről!