Tele van árulkodó jelekkel a Bosszúállók: Végjáték előzetese

vlcsnap-2019-03-15-18h01m45s127.png
2019.03.16. 10:21

Március 14-én mutatta be a Marvel a Bosszúállók-filmsorozatot, illetve az első három filmfázist lezáró Bosszúállók: Végjáték második, hivatalos trailerét, ami szerencsére nemcsak négy-öt másodpercből állt, hanem sokkal többet megmutattak benne, mint a Super Bowl alatt kijött első verzióban, amiben egyébként csak a film első 20 percéből voltak jelenetek.

Az új trailer értelemszerűen kötődik az azóta bemutatott Marvel kapitányhoz, de ezen felül is rengeteg részletet árul el mind magáról a Végjátékról, mind annak kapcsolatáról a többi filmhez, úgyhogy ha valaki a frissebb Marvel-filmek közül még nem látta a Marvel Kapitányt, illetve A Hangya és a Darázst, ezen a ponton még visszafordulhat, mielőtt spoilerbe futna.

Az előbb említett 20 perces határt ha nem is sokszor, de átlépi az előzetes, de még úgy is van mit elemezni, hogy a legtöbb felvillanó történés a Végjáték első felébe várható.

Kezdjük egy zárójeles megjegyzéssel, hogy nagyon jó hír a Marvel Kapitány főcím utáni jelenete, miszerint Thanos csettintése után nem sokkal megjelenik a Földön, hiszen így biztos nem az történik majd a Superman-erőre hizlalt karakterünkkel, mint a 2017-es Az Igazság Ligájában, ahol Superman nehézlovasságként éppen csak, hogy beugrik a végére, hogy mindent le is zárjon.

Az előzetes fekete-fehér, piros színt kiemelő flashbackjeit hagyjuk, valószínűleg azok csak az előzetes kedvéért kerültek bele, a filmben nem találkozunk majd velük. Amivel viszont igen, az Hawkeye, vagyis Clint Barton családi jelenete – szinte biztos, hogy ezzel és Barton családjának porrá válásával kezdődik majd a film, hiszen a Marvel-rendezők szeretnek ilyen sokkoló halállal nyitni, így volt ez a Bosszúállók: Végtelen háború (Thor elveszti Lokit), és korábban az Amerika Kapitány: Polgárháború (Tony Stark szüleinek halála) esetében is. Ez a tragédia lesz majd, amitől Hawkeye átmegy amolyan igazságosztóba, és felveszi a Ronin alteregót, no meg beújítja minden idők legrosszabb frizuráját.

De próbáljunk némi időrendet tartani a nem időrendben megvágott előzetesben: ismét látjuk a New York-i Szabadság-szobor köré gyűlt szellemhajókat, majd egy másik felvételen a félig kihalt világban bolyongó Scott Langet, vagyis a Hangyát, akit utoljára a Kvantumvilágba beszippanva láttunk A Hangya és a Darázs végén. A Végjáték kapcsán viszont két, látszólag ellentétes helyzetben is találkozunk vele: a csettintés után nem sokkal látja Steve Rogers (Amerika Kapitány) és Natasha Romanoff (Fekete Özvegy) az előző trailerben a biztonsági kamerán, majd a félig kihalt világ utcáin bolyongva, vagyis nem arról van szó, hogy egy időörvényből kiesve egy 5-6 éves időugrás után találkozunk vele, hanem inkább arról, hogy a Kvantumvilágban destabilizálódik az idősíkja, és ide-oda ugrál majd az időben, mire végre a Bosszúállók (valószínűleg Tony Stark) stabilizálják, valószínűleg a csettintés után évekkel.

Ehhez persze kelleni fog Tony Stark is, akinek a halálával nagyon riogattak az első előzetesben, de Dr. Strange szavaiból tudjuk, hogy nélküle nem győzhetik le Thanost, úgyhogy garantált volt, hogy életben marad, ahogy az is, hogy visszajut a Földre. Tony és Nebula egyébként elég gyorsan visszaér majd a Földre, az ő érkezésüket sejtetető jelenetben a Fekete Özvegy haja még olyan, mint a csettintés után – röhejesnek tűnik, de tényleg Romanoff frizurája segít eligazodni az idővonalakban. Azt viszont látjuk is, ahogy a nagy bosszúállásra indulva a többiekkel együtt vonul a spéci új ruhában. Ez egyébként visszatérő jelenet, elsőre az üres termet láttuk, ahol aztán később páran vonultak, most pedig a majdnem teljes csoportot látjuk, például Thor nélkül, de hosszú, vörös hajú Fekete Özveggyel a korábbi rövid hajas verzióval szemben, ami azt sejteti, hogy ez a hangáros vonulás többször is előfordul majd a filmben, több küldetésre indulva.

Romanoff hosszú vörös haja már biztosan az utolsó időugrás után van – az viszont köztes pillanatban jön, amikor Romanoff kérésére Hawkeye visszatér a Bosszúállók közé, hiszen amikor őt látjuk, még van szőke a kémnő hajában. Itt egyébként Tokió nagyjából teljesen helyreállt a fél világot elpusztító csettintés után, ami szintén azt jelzi, hogy mire Hawkeye előkerül, elég sok idő eltelik a csettintés után.

A fenti fehér ruhák egyébként kvantumruhák, amikkel valószínűleg időutazásra készülnek, de hogy pontosan hova, hányszor, és miért, azt nyilván nem fedik fel, hiszen ez lesz majd, ahogy visszacsinálják Thanos világpusztítását. Éppen a megoldás miatt nem látjuk túl sokat Marvel Kapitányt sem egyébként.

A légérdekesebb kérdés pont a "piszkos", harcolós jelenetek, illetve azok időbeli és térbeli helye. Látszólag a Bosszúállók erőszakkal vágnának vissza Thanosnak, de nem nagyon látjuk itt Marvel Kapitányt, míg Scott Lang ugyan lángok között, de egy ceruzavégen, egy fülhallgató dugója mellett ugrál, és Thanosszal aligha egy irodában küzdenének meg, és hacsak nem vitt magával ceruzát is a fülhallgató mellé Peter Quill/Starlord a Benatarra, akkor ez a rész bizony a Földön van egy részküldetés alatt.

A Bosszúállók: Végjáték április 25-én érkezik a magyar mozikba.