Nem lesz új filmügyi kormánybiztos

IMG 9451
2019.03.20. 16:29

Ezt az InfoRádió Aréna című műsorában árulta el Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

A kormány feladata arról dönteni, hogy Andy Vajna halála után kinevez-e új filmügyi biztost. Mivel a kormánybiztos a Miniszterelnökséghez tartozott, ezért velük volt erről egyeztetés, kikérték a véleményemet, de akkor is elmondtam, hogy ez nem az én döntésem lesz. Ha olyan szakembert találnak, aki napi 12-14 órát dolgozik, felkészült szakmailag, és segíteni tudja azt a munkát, amit az egész filmszakma végez Magyarországon, akkor azzal együtt fogok tudni működni. A döntés mégis az lett, hogy nem lesz kormánybiztos 

- mondta Havas Ágnes.

Havas korábban a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságába felkérte tagnak Divinyi Réka forgatókönyvírót, Fekete Ibolya rendezőt, valamint helyettes tagnak Zágoni Bálint dokumentumfilm rendező-forgatókönyvírót, filmtörténészt, a kolozsvári Filmtett Egyesület vezetőjét.

A változtatást Andy Vajna filmipari kormánybiztos halála, valamint Hegedűs Bálint forgatókönyvíró és Medveczky Balázs televíziós szakember helyettes tag lemondása indokolta. Andy Vajna január 20-án hunyt el, a kormánybiztos hamvainak egy részét Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, másik részét Los Angelesben helyezték örök nyugalomra.

(via)