Két percet ki kellett vágni a Bohém rapszódiából a kínai cenzorok miatt

2019.03.26. 16:06

Március 22-én mutatták be Kínában a Bohém rapszódia című filmet, és a CNN információi szerint kétpercnyi anyagot vágtak ki belőle a cenzorok. Az országban 2016-ban tiltották be az "abnormális szexuális viselkedés" bemutatását a televíziós és online műsorokban, és - bár egy mozifilmről van szó - valószínűleg ennek lettek áldozatai a következő jelenetek: 

Amit kivágtak:

  • Amikor a filmben a BBC egyik producere azon morgolódik, hogy a kameraman egy televíziós fellépés közben közelről mutatja Freddie Mercury erotikus csípőmozdulatait, ügyesen megoldották, hogy a számukra kényes részek ne látszódjanak.
  • Amikor Paul Prenter, Freddie Mercury menedzsere és barátja megcsókolja az énekest.
  • Amikor az énekest szerelme, Mary arra kéri, legyen őszinte a szexualitásával kapcsolatban, kikukázták a mondatokat, amiben szerepel a biszexuális és a meleg kifejezés.
  • Amikor a Queen dobosa,  Roger Taylor elmondja véleményét Freddie Mercury új frizurájáról, és megint elhangzik a meleg szó. A kínai verzióban csak Taylor szkeptikus arckifejezése maradhatott bent.
  • Amikor Freddie Mercury az egyik bulija után megpróbálja felszedni leendő barátját, így a kínai nézőknek egy fontos fordulat maradt ki. 
  • Az egész jelenet, ami az I Want To Break Free klipforgatásáról készült. 

Ami maradt:

  • Amikor egy sajtótájékoztatón egy újságíró szexuális irányultságáról faggatja az énekest, a szexuális élet kifejezést használták inkább.

A kínai nézők elől azért nem titkolták el teljesen, hogy Freddie Mercury a saját neméhez is vonzódott, hiszen azt a jelenetet benne hagyták a filmben, amikor az énekes comingoutol a szüleinek partnere, Jim Hutton kezét fogva.

MV5BZTMxNjUzOTQtNmJlZS00NTA2LTk5ZTAtMmFhZGZhNDBiMjVhXkEyXkFqcGde

Fan Popo kínai dokumentumfilmes és LMBTQI-aktivista szerint nem arról van szó, hogy a kínai cenzorok homofóbok lennének, inkább a szexualitással önmagában van problémájuk.

Ők a legkonzervatívabb emberek Kínában, valószínűleg azért választották ezt a szakmát.

Hozzátette, nem gondolja, hogy messzemenő következtetéseket kellene levonni abból, hogy Kínában is bemutatták a filmet, ez ugyanis nem azt jelenti, hogy tényleg lazult a cenzúra, szerinte csak arról van szó, hogy az ország szeretné elhitetni a külvilággal, hogy egy kicsit nyitottabbak. És nem ért egyet azokkal sem, akik a közösségben sikerként könyvelik el azt, hogy a Queenről szóló film náluk is a mozikba került. 

Ezzel behódolnak a hatalomnak, és elfogadják, hogy az alkotókat nem kell tisztelni, hogy a közönség érdekeit nem védi senki.  • Hírek
  • Hitelkártya