Szász János kiszáll a kormánylapok által támadott Hunyadi-filmből

2019.03.29. 15:50 Módosítva: 2019.03.29. 16:00

Mégsem rendezi meg az eddig az ő nevével fémjelzett, Hunyadi János koráról szóló filmet, Az utolsó bástyát Szász János, mert az Indexhez eljuttatott közleménye szerint „leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki” közte és a producer között. Szász közölte: minden eddigi munkát, amelyet a filmbe fektetett, felajánl a produkciónak.

Megkerestük a Magyar Nemzeti Filmalapot is, akik szűkszavúan kommentálták a dolgot:

Az, hogy egy producer és egy rendező a gyártáselőkészítés folyamán nem tud közös nevezőre jutni a felmerülő viták során, nem szokatlan a filmszakmában. Döntéseiket tiszteletben tartjuk” 

–  mondta kérdésünkre Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

A film ürügyén 2018 végén lejárató kampány indult a kormánypropaganda egyes lapjaiban: előbb egy „kiszivárgott”, korai stádiumban lévő forgatókönyvről vélték úgy, hogy az nem elég jól szolgálja a hazaszeretet erősítését, majd ebből kiindulva karaktergyilkossági kísérlet indult Andy Vajna és a Filmalap ellen, mondván, az elmúlt évek filmjei szinte mind így vagy úgy magyarellenesek voltak.

Szász János közleményét alább változtatás nélkül közöljük.

2018 őszén felkérést kaptam Az utolsó bástya című film megrendezésére,  és ezzel lehetőségem nyílt filmre vinni a magyar történelem talán legfontosabb sorsfordító eseményét, a nándorfehérvári győzelmet.

Alkotótársaimmal – magyar filmen még soha nem látott – 21. századi technikával hitelesen fogalmaztuk volna meg e történelmi kor viharos érzelmeit, mindennapi életét, a kíméletlen és dicsőséges háborút.

Az elmúlt bő félév minden percében ezzel a filmmel foglalkoztam, nehéz és keserű volt meghoznom a döntést arról, hogy kiszállok, nem rendezem meg a filmet! Ennek oka az, hogy az utóbbi hónapokban leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki közöttem és Ferenczy Gábor producer között.

Mivel egy többmilliárdos mozit (persze bármilyen költségvetésűt) csak bizalommal, közös gondolkodással, közös álommal és szoros együttműködéssel lehet elkészíteni, számomra lehetetlen tovább vinni felelősséggel közös filmtervünket.

Minden eddigi kreatív munkámat a produkciónak ajánlom fel.

Arról egy nappal korábban számoltunk be, hogy Orbán Viktor egykori ügyvédje, Bajkai István országgyűlési képviselő ellátogatott megtekinteni a film előkészületeit, és széles mosollyal fotózkodott Ferenczy Gábor producerrel. A látogatás azt jelezheti, hogy a nagyszabású film elkészítéséhez szükséges politikai támogatás továbbra is megvan.

Ne maradjon le semmiről!