Füst Milán regényéből forgat filmet Enyedi Ildikó

2019.04.08. 11:20 Módosítva: 2019.04.08. 11:24
Április 8-án Hamburgban kezdődik és szeptember elején Máltán zárul A feleségem története alapján készülő film forgatása.

A több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története című regény alapján Enyedi Ildikó írta a forgatókönyvet,  és természetesen ő ül majd a rendezői székbe is.  Az 57 napot felölelő munka legnagyobb része hazánkban zajlik majd: a belső felvételeket a Filmalap MAFILM Igazgatóság fóti stúdiójában rögzítik, míg a Párizsban játszódó külső jeleneteket Budapesten veszik fel.

Kamaszkorom nagy felfedezése volt ez a regény. Az a gazdag, Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos világ, amelyben Störr Jakab, ez a szeretnivalóan, fájdalmasan becsületes hajósember mozog, nem csupán dekoráció. Épp ez által, elemi módon, az érzékeinken keresztül értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét. Egy szerelmi történet álarcában erről beszél a regény, és erről beszél majd ez a film is

– mondja Enyedi Ildikó.

Hiszem, hogy most jött el az ideje ennek a filmnek. Most állt össze az a fantasztikusan tehetséges nemzetközi alkotó- és producergárda, akik méltó módon tudják filmre vinni az emberi lelket mélyen ismerő Füst Milán méltán híres regényét, mely feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait

– tette hozzá Mécs Mónika, a film vezető producere.

A feleségem történetében Störr kapitány feleségét a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert Léa Seydoux alakítja, a kapitány szerepében a holland Gijs Nabert láthatja majd a közönség. Fontos szerepet kapott továbbá Louis Garrel, akit Magyarországon elsősorban Bernardo Bertolucci Álmodozók című filmjéből ismerhetünk. A nemzetközi stábban számos magyar színész is feltűnik majd, a készülő alkotásban többek között Funtek Sándor, Hajduk Károly és Mácsai Pál is szerepel majd.

A magyar Inforg-M&M Film– Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András –, a német Komplizen Film, az olasz Moliwood és a francia Pyramide koprodukciójában készülő film operatőre Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző az olasz Teho Teardo.

A Filmalap 1,15 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő A feleségem története a tervek szerint 2020 őszén kerül a mozikba.