Geoffrey Rush kártérítést kap, mert zaklatással vádolták

2019.04.11. 14:53

Geoffrey Rush ausztrál színész csütörtökön rágalmazási pert nyert egy ausztrál lap ellen. A bíróság egyelőre 850 ezer ausztrál dollár (173 millió forint) kártérítést ítélt meg neki, írja az MTI. Az Oscar-díjas színészt még 2017 végén vádolták meg azzal, hogy egy kiszolgáltatott színésznővel imitált megalázó módon szexuális zaklatást közönség előtt. 

A sydney-i Daily Telegraph újságban jelent meg az a cikk, amely azt állította, hogy 2015-ben a Sydney-i Színházi Társulat Lear király-előadásának idején Rush helytelen szexuális magatartást tanúsított Eryn Jean Norvill színésznővel szemben. A színész azonnal tagadta a gyanúsítást, és beperelte a lapot rágalmazásért, mert mint keresetében írta, a cikk "perverz szexuális ragadozóként állította be".

A szövetségi bíróság döntése értelmében a News Corp. médiavállalat ausztrál részlege és Jonathon Moran újságíró cikksorozata nem támasztotta alá kellőképpen a 67 éves színész elleni vádak igaz voltát. A bíróság döntése szerint Geoffrey Rush további kártérítésre is jogosult, amelynek összegét később határozzák meg. "Ez minden szempontból a teljesen meggondolatlan, szenzációhajhász újságírás legrosszabb példája volt" - közölte Michael Wigney bíró, megjegyezve, hogy az Eryn Norvill által szolgáltatott bizonyítékok "ellentmondásosak" voltak. 

A News Corp. egyelőre nem reagált a sydney-i bíróság döntésére. Rush egyébként  eredetileg 25 millió ausztrál dollár kártérítést követelt, mert szerinte a karrierjét "helyrehozhatatlanul megtépázták" az újságban megjelent állítások.

Geoffrey Rush 1997-ben kapta meg a legjobb színész Oscar-díját a Ragyogj! című film főszerepéért, és további három Oscar-jelölése is van. A legtöbben A Karib-tenger kalózai című népszerű mozis sorozat Barbossa kapitányaként ismerik.