Meghalt Bergman egyik kedvenc színésznője

2019.04.15. 08:46

83 éves korában meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, aki a rendezőlegenda Ingmar Bergman 13 filmjében szerepelt, írja a Variety.

Andersson leghíresebb szerepe az 1966-os Persona című filmben volt, ahol ő alakította azt az ápolónőt, aki szóra szeretné bírni a traumától megnémult híres színésznőt, akit Liv Ullman alakított. A Persona előtt szerepelt más Bergman-filmekben is, feltűnt A hetedik pecsétben és A nap végében is, de a Persona hozta meg neki az ismertséget, a legjobb külföldi színész BAFTA-díjára jelölték.

A Persona sikere után Andersson rendszeresen dolgozott, a hatvanas-hetvenes években megfordult amerikai filmekben is, ilyen volt például a Robert Altman által rendezett Kvintett.

Andersson a kilencvenes években színházi rendezőként dolgozott. 2009-ben stroke-ja volt, kórházba került. A halálát egy rendezőkollégája erősítette meg. 83 éves volt.

Nem Andersson volt Bergman egyetlen kedvence, a svéd rendező gyakran dolgozott ugyanazokkal a színészekkel, Liv Ullmann 11 filmjében szerepelt, Max von Sydow 13-ban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport