Beválogattak egy magyar diplomafilmet a cannes-i fesztivál programjába

2019.04.19. 14:48

Meghívta a 72. Cannes-i Filmfesztivál Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmjét a Cinéfondation válogatásba, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. 

A május 14-én kezdődő cannes-i filmfesztivál szervezői kihirdették a vizsga- és diplomafilmeket felvonultató Cinéfondation válogatást. A programba Moldovai Katalin Ahogy eddig című 24 perces alkotását is meghívták. A kisfilm Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképművész mesterképzésén készült.

A film sztorileírása így hangzik:

A remény az, ami értelmet ad életünknek. A film összes szereplője – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz, amikor Margit megbetegszik. Ez a hirtelen jött esemény változást hoz mindkettőjük életében, és egy új kezdetet is a kapcsolatukban. 

Az Ahogy eddig főszerepeiben Venczel Vera és Tóth Ildikó látható. A film Tóth Krisztina azonos című novellájából készült, a forgatókönyvet Moldovai Katalin Palóczi Zitával közösen írta. Az operatőr Táborosi András volt, a vágó Soltész Orsolya, a gyártásvezető Makkos Zsófia. A diplomamunka során Moldovai Katalin témavezetője Balogh Zsolt volt.

Moldovai Katalin 1982-ben született az erdélyi Désen, és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett filmművészet és média szakon, majd a Budapesti Metropolitan Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol az Ahogy eddig című alkotással diplomázott. Tanulmányai alatt több rövidfilmet készített (Szezon után, A barátkozás lehetőségei, Burok, Jegyesek), jelenleg az MTVA Mecenatúra támogatásával Szántó Sándor református lelkészről és egy havasalföldi magyar közösségről forgat dokumentumfilmet.

A cannes-i Cinéfondation zsűrijének elnöke idén Claire Denis francai író-rendező lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja és Szentpéteri Áron filmjei szerepeltek.

A film előzetese is elérhető:

Ahogy eddig (előzetes)

A nagyjátékfilmek versenyprogramjának nagy részét csütörtökön jelentették be; magyar film egyelőre nem került a programba, bár némi esély még maradt, mert a fesztivál egy-két címet még később is be szokott jelenteni.

Ne maradjon le semmiről!