Kétmillió dollárért kelhet el egy eredeti Darth Vader-jelmez

2019.04.29. 10:37

Akár a kétmillió dolláros (578 millió forint) leütési árat is elérheti a Bonhams aukciósház májusra meghirdetett Los Angeles-i árverésén egy 1979-ben készült teljes Darth Vader-jelmez, amelyet premiereken és rajongói találkozókon használtak - írja az MTI. 

A filmes relikviát Bryce "Kermit" Eller bocsátja árverésre, aki mély hangjának köszönhetően rendszeresen Vader bőrébe bújt a premiereken, dedikálásokon és rajongói találkozókon, valamint egy Oscar-gálán is. A teljes jelmezt egy szombaton nyíló kiállításon nézhetik meg az érdeklődők az aukciót megelőzően.

A most árverésre kerülő kosztüm egyike annak a maroknyi Vader-jelmeznek, amelyet 1979-ben készített a Csillagok háborúja-filmek jelmeztervezőjének, John Mollónak a csapata Londonban, az 1980-as A Birodalom visszavág című részhez. Azt nem tudni, hogy a 17 elemből álló jelmez egyetlen darabját is használták-e a forgatásokon, mielőtt Ellernek adták.

"Elképesztően meleg van benne" - idézte fel Eller. Hozzátette, hogy nagyjából 25 percre és néhány segítő kézre van szükség a jelmez felvételéhez. A férfi elmondta, hogy egyszer kiszáradt és elájult, miután órákon át viselte a több rétegnyi ruhát. Amikor azonban a kiérkező mentősök le akarták vágni róla, azonnal nemet mondott, mert mint fogalmazott: "Én rendbe jövök, a jelmez viszont nem.

A Star Wars-relikviák nagyon keresettek a rajongók körében. Két évvel ezelőtt 2,76 millió dollárért cserélt gazdát R2-D2 egy példánya, míg Luke Skywalker egyik eredeti fénykardja 450 ezer dollárt ért egy licitálónak.