Egy dél-koreai családi dráma kapta az Arany Pálmát

2019.05.25. 21:19

Egy dél-koreai filmrendező, Bong Dzsun Ho (Bong Joon-ho) Élősködők (Parasite) című filmje nyerte meg idén a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A 49 éves filmes szombat este vette át a díjat a Alejandro González Iñárritu vezette zsűritől, írja a Variety.

A gazdatest, a Snowpiercer és az Okja rendezője tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába forgatni, az immár Arany Pálma-díjas Élősködők pedig olyan csodásra sikerült, hogy a Variety keddi beszámolója szerint a cannes-i bemutató után több mint ötperces ovációval jutalmazta a közönség – vagyis majdnem annyi ideig éljenezték, mint Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjét.

Az Élősködők egy semmirekellőkből álló családról szól, akik mindig a könnyebbik utat választják, bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik egy másik família fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek, de persze semmi nem a terveik szerint alakul. A rendező egyébként a cannes-i filmfesztivál alatt – Tarantinóhoz hasonlóan – nyílt levélben kérte az újságírókat, hogy cikkeikben ne lőjék le a történet fordulatait.

Az Élősködőket Magyarországon először idén ősszel, a 9. Mozinet Filmnapok programjában lehet látni, azaz 2019. október 17-től 20-ig lesz Budapesten és néhány vidéki városban. Később aztán a magyar mozikban is forgalmazni fogják. A filmről korábban itt írtunk, a hozzá készült magyar feliratos előzetest itt lehet megnézni:

A zsűri nagydíját Mati Diop Atlantique című filmjének ítélték, a legjobb rendező Jean-Pierre és Luc Dardenne lett a Le jeune Ahmed (Young Ahmed) című filmmel. A legjobb férfi alakítás díját Antonio Banderas kapta Pedro Almodóvar már a magyar mozikban is látható, Fájdalom és dicsőség című filmjében nyújtott játékáért, a legjobb női alakításnak járó elismerést pedig Emily Beechamnak ítélték a Little Joe-ban nyújtott teljesítményéért.

A zsűri díját Ladj Ly Les misérables című alkotása és Kleber Mendonça Filho Bacurau című filmje között osztották szét. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat idén Céline Sciamma kapta a Portrait of a Lady on Fire című munkája miatt. A legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamerát Cesar Diaznak ítélték az Our Mothers című alkotásáért. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmával a görög Vasilis Kekatos The Distance Between the Sky and Us című alkotását jutalmazták.

A 2018-as cannes-i filmfesztiválon Kore-eda Hirokazu japán rendező Bolti tolvajok (Shoplifters) című filmje kapta az Arany Pálmát, amivel Japán több mint húsz év után nyert újra fődíjat a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján. A Bolti tolvajokról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)