Azért késte le a Star Wars közönségtalálkozót Riz Ahmed, mert terroristának nézték a reptéren

2019.06.29. 08:11

Riz Ahmed pakisztáni szülők Londonban született gyermeke, színész, az Aznap éjjel című egészen zseniális HBO-sorozat Emmy-díjas főszereplője, a Star Wars: Zsivány Egyes egyik kulcsfontosságú karakterének megformálója.

És hát barnább a bőre, mint Donald Trumpé.

Ez, mármint a bőrszín és az azzal járó hátrányok gyerekkora óta élete részének számítottak, hiszen a magukat előszeretettel toleránsnak tartó britek a mindennapi életben korántsem mindig azok, hanem (környéktől és neveltetéstől függően) rasszisták is tudnak lenni. Ahmed jó családból származik, Oxfordban végzett, ahol pont úgy szembe jött vele a mindennapi szalonrasszizmus, mint bármelyik gyökerebb londoni külső kerületben. Élete első filmszerepe a The Road to Guantanamo című, Ezüst Medve-díjas alkotásban volt - a 2007-es berlini filmfesztiválról visszatérőben a lutoni reptéren őrizetbe vették, mert ráillett a terrorista címke.

Hithű muszlim, korunk iszlamofóbiájáról évek óta tart előadásokat, például a brit parlamentben 2017-ben, ahol azt ecsetelte, mennyire nehéz dolga van egy muszlimnak a tévében, ha éppen nincs igény terroristákra a sorozatokban. Az áprilisi, chicagói Star Wars Celebration első napján kellett volna részt vennie egy panelbeszélgetésen, de a szervezők a program előtt nem sokkal, Twitteren mondták le a szereplést, indokot nem közöltek.

Pár napja egy olyan hollywoodi eseményen, melyen kisebbségi színészek és szórakoztatóipari szereplők hívták fel a figyelmet az egyenlőtlenségekre, Ahmed elmesélte, miért is nem volt ott Chicagóban.

Hassan Minhaj Peabody-díjas, nekem van egy Emnmy-m, de higgyék el, mindkettőnknek összeszorul a torka, ha repülőre kell szállnunk, mert ma nagyon nem jó muszlimnak lenni Amerikában. Az elmúlt két évben folyamatosan azt vártam, hogy egyszer csak bejelentik azt, amivel Trump fenyegetőzött, és kipaterolnak mindenkit ebből az országból, akinek nem megfelelő a bőrszíne.

Ahmedet a repülőtéren a Homeland Security, azaz belbiztonsági hivatal emberei szedték ki a sorból, és hiába mondogatta, hogy színész, nem foglalkoztak vele, közölték, hogy nem repülhet. Mivel a HS hatásköre Trump alatt megnőtt, mindezt meg sem kellett indokolniuk.

Érdemes picit elgondolkodni azon, hogy ha egy aránylag ismert arc, aki egy teherautónyi dellát termelő Star Wars-filmben szerepelt, így járt, és ugye nemigen a turistaosztály karámja felé igyekezett, hanem a business váróba, mi történhet egy szatóccsal?

Ne maradjon le semmiről!