Először készült mozifilm a magyar borról

2019.07.16. 11:47

XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven – csak néhány név azok közül, akik odáig voltak a tokaji aszúért, az italért, amely közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt.

A tokaji aszúról Almási Tamás (többek között a csodás Edda-film, a Kölyköd voltam rendezője) Folyékony arany címmel készített dokumentumfilmet, amelynek a világpremierje a miskolci CineFesten lesz, ahol egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepelni fog.

A film főszereplői a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.

"Ideje volt, hogy a világ megismerje, hogy micsoda erőfeszítés, szenvedés és szeretet van abban a munkában, ami a tokaji aszút egyedülálló hungarikummá teszi" – mondta a filmről Ditz Edit kreatív producer, nemzetközi borakadémikus. A Folyékony arany előzetese kedd óta elérhető az interneten.

Almási Tamás (Ballagás, Kölyköd voltam, Ítéletlenül, Sejtjeink, Márió a varázsló, Puskás Hungary, tititá) filmjének operatőre Vízkelety Márton (A báró hazatér, Ultra, Keep Quiet, Reményvasút, Herminamező – Szellemjárás), producere Ugrin Julianna (Egy nő fogságban, Könnyű Leckék, A monostor gyermekei, Reményvasút, tititá, Szerelempatak), kreatív producere pedig Ditz Edit (BÚÉK).

A Folyékony arany a miskolci CineFest után, szeptember 19-től országszerte is látható lesz a magyar mozikban. A film zenéjét Dés László szerezte.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Hírek