A 90 éves magyar táncosnő a Locarnói Filmfesztiválra megy

2019.07.17. 14:02 Módosítva: 2019.07.17. 14:07

Meghívták Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjába. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egész estés filmet szeptemberben a hazai mozik is bemutatják. 

A Tünet Együttes 2015-ben mutatta be Szabó Réka rendezésében a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. Az előadás azóta is repertoáron van, Bécsben, Szabadkán és Berlinben is játszották. Szabó Réka A létezés eufóriája című egész estés dokumentumfilmje az előadás próbafolyamatát követi végig. 

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszttúlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról és az élet elfelejtett értékéről” – mondta Szabó Réka, a színházi előadás és a film rendezője a Filmalap közleménye szerint.

Fahidi Évával a bemutató idején mi is készítettünk interjút:

Szabó Réka kortárstánc-koreográfus az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, miközben a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest. 

A létezés eufóriája Szabó Réka első egész estés filmje; Árnyékfilm (2010) és Gyászfilm (2014) címen két rövidfilmet rendezett eddig. 

A film a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány, a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism, valamint több magánszemély támogatásával készült. Az operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter voltak. A Tünet Együttes és a László Sára és Gerő Marcell vezette Campfilm koprodukciójában készült filmet az ELF Pictures forgalmazó szeptemberben tűzi műsorra a hazai mozikban. 

Az A-kategóriás locarnói nemzetközi filmfesztiválon a svájci filmkritikus-szövetség szervezi a Kritikusok Hete nevű programot, amelyre évente csak hét innovatív dokumentumfilmet hívnak meg. Tavaly Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje is itt volt először látható.

Ne maradjon le semmiről!