Meghalt Rutger Hauer

2019.07.24. 19:34 Módosítva: 2019.07.24. 22:44

75 éves korában meghalt Rutger Hauer holland színész, aki 1982-ben Harrison Ford partnereként szerepelt a Szárnyas fejvadász című filmben.

A Variety híre szerint Rutger Hauer július 19-én az otthonában hunyt el. Ügynöke, Steve Kenis megerősítette a hírt, szerdán már el is temették.

Rutger Hauer Amszterdamban nevelkedett, majd fiatalon dolgozott teherszállító hajón, villanyszerelőként és ácsként, miközben egy esti iskolában színművészetet tanult. Színészként elsőként a szintén holland Paul Verhoeven látta meg benne a lehetőséget, még 1969-ben készített vele középkori kalandsorozatot, Floris címmel. Később, az 1980-as évek elejétől kezdve a színész már Amerikában építhette tovább a karrierjét. Első hollywoodi filmje az 1981-es Fantom az éjszakában volt, ebben Sylvester Stallonéval játszott együtt.

Nincs sok holland, akinek sikerült megvetnie a lábát Hollywoodban, Hauernek viszont összejött a siker, a nyolcvanas, kilencvenes években aztán egyre-másra kapta a szerepeket amerikai produkcióban. A leggyakrabban főgonoszokat játszott kevésbe ismert akciófilmekben, de azért nem egy alkalommal olyan szerepeket is sikerült elcsípnie, amikkel időről időre újból felfigyeltek rá.

Ilyen volt például Az országút fantomja, az Őrült Stone, és a Vak végzet című mozifilm is, amikkel a rendszerváltás körüli Magyarországon is nagy ismertségre tett szert a videókazettás korszakban.

Leghíresebb alakítása kétségkívül a kultstátuszba került Szárnyas fejvadász mellékszerepe volt, de ő játszotta el a kapzsi vállalatigazgatót Christopher Nolan első, 2005-ös Batmanjében, és ugyanebben az évben szerepelt Robert Rodriguez első Sin City-filmjében, a „Nehéz búcsú” című fejezet Roark bíborosaként.

Ezután 2011-ben keltett feltűnést, amikor a Sundance-kedvenccé vált, VHS-korszakot idéző Hobo with Shotgun főszerepét játszotta el. A kamuelőzetesből készült, egészestés filmmé váló produkcióban egy sörétes puskával harcoló, bosszúálló koldust alakított.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport