Film készül a második világháborús magyar partizánvadászokról

2019.07.31. 10:14

Két film támogatását jelentette be szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az első film a Természetes fény címen futó történelmi film, ami a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Természetes fény ennek az egységnek a mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára. A filmet Nagy Dénes rendezi, aki a Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztiválon, a Seb című dokumentumfilmje pedig az HBO-n jelent meg.

A filmalap 250 milliós gyártási támogatást adott a magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülő alkotásra, aminek a forgatókönyve Závada Pál azonos című regényéből készült. A forgatás októberben kezdődik, a tervek szerint 2021 őszén mutatják be.

A közleményben szereplő másik filmterv a Vérovis munkacímű vígjáték, amit Vékes Csaba, A hetedik alabárdos rendezője készít Scherer Péterrel közösen, akinek ez lesz a rendezői bemutatkozása. A Vérovis "egy apa és kisfia egymásra találásának eredeti, friss, érzelmes, őszinte, meglepő és mulatságos története lesz" a közlemény szerint, producerei között Geszti Péter is szerepel. A gyártás előkészítésére 10 millió forintot szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.