Nem akart náci lenni, mártír lett belőle

2019.08.13. 17:52

Franz Jägestätter osztrák földműves életét dolgozza fel az A Hidden Life (Egy rejtett élet) című dráma. Jägerstätter nem volt hajlandó a második világháborúban hadba állni, ezért kivégezték hazaárulásért. 2007-ben avatta boldoggá XVI. Benedek pápa.

Valószínűleg a boldoggá avatás nem, de Jägerstätter rövid, 36 éves, a cím szerint rejtett élete kerül a középpontba az A Hidden Life-ban, amit Terrence Malick, a költői képek, a kételkedés és az emberi természet nagy ismerője rendezett. Malick sokáig az amerikai filmkészítés egyik legrejtélyesebb alakjának számított, akinek egyszer húsz évet kellett várni két filmje között (Mennyei napok és Az őrület határán). A 2010-es években viszont magához képest beindult, ez a negyedik játékfilmje az évtizedben, miközben telefonreklámot és egy IMAX-dokumentumfilmet is forgatott.

Az A Hidden Life főszerepét a német August Diehl játssza, aki a Becstelen brygantik egyik kisebb, de jelentős szerepéből lehet ismerős. Michael Nyqvist és Bruno Ganz személyében két olyan színész is felbukkan a filmben, aki a forgatás óta meghalt, olyanok mellett, mint Jürgen Prochnow vagy Matthias Schoenaerts. A film egy ideig Radegund címen futott, a cselekménynek helyszínt adó, Graz mellett található Sankt Radegund-i járás után.

Az A Hidden Life-ot az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be, mozikba december 13-án kerül az Egyesült Államokban, magyar premierről egyelőre nem tudni.